KNVB: Inhaaldatum ADO-Vitesse vinden lastige kluif

DEN HAAG - De kans dat de voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Vitesse komende week niet wordt ingehaald is zeer reëel. De UEFA staat niet toe dat eredivisiewedstrijden gelijktijdig met Champions League- en Europa League-duels worden afgewerkt. Dat zegt Gijs de Jong, manager competitiezaken bij de KNVB, in NOS Langs de Lijn.
Zowel de Champions League als Europa League beginnen komende week. Er is één escape, maar dan moet de inhaalwedstrijd ADO Den Haag-Vitesse minimaal een half uur voor aanvang van de eerste Champions League- of Europa League-wedstrijd afgelopen zijn. 'Dat niet ideaal. De Europa League begint om 19.00 uur en in Rusland wordt met tijdsverschil gespeeld en starten wedstrijden vaak om 18.00 uur. Dat betekent dat ADO Den Haag-Vitesse rond 16.00 uur moet aftrappen', aldus De Jong.
De voetbalkalender zit bomvol met Europa Cup-, beker- en interlandvoetbal. De eerste week van december is pas de eerste vrije midweekse voetbalweek. De KNVB is daarom ook allerminst blij met de vroege afgelasting. 'Ik kan me niet heugen dat we zo vroeg in het seizoen een afgelasting hadden. Er ligt enorm veel water op het veld en we hebben nog niet eens een herfststorm gehad. Dus dit is verontrustend.'
De KNVB prikt maandag een nieuwe datum voor het zaterdagavond afgelaste ADO Den Haag-Vitesse.

Onzekerheid over ADO-NEC

Wat de oorzaak is dat de afwatering op het veld van het Kyocera Stadion te wensen laat, wordt maandag onderzocht door de gemeente Den Haag, die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de speelmat. ADO Den Haag, de gemeente Den Haag en de aannemer zitten diezelfde dag met elkaar om de tafel. 'Het is op dit moment niet duidelijk of de problemen zijn veroorzaakt door de aanleg van het nieuwe veld of dat er technische problemen met de afwatering zijn', aldus een gemeentewoordvoerster.
Tijdens de zomerstop is het veld in het stadion vervangen. Dat was nodig om voorbereidingen te treffen voor het WK hockey, volgend jaar in Den Haag. 'Er is een nieuwe fundering aangelegd. Daar wordt nadrukkelijk naar gekeken. Het is aan de aanklager betaald voetbal om te bepalen of ADO Den Haag een fout heeft gemaakt.' ADO Den Haag-directeur Piet Jansen houdt z'n hart vast voor de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen NEC, aanstaande zaterdag. Hij vreest dat de problemen dan nog niet zijn opgelost.