OM eist werkstraf in zaak omgekomen marinier Rijpwetering

KAAG EN BRAASSEM - Justitie eist 120 uur werkstraf en 1 jaar rijontzegging, waarvan acht maanden voorwaardelijk, tegen de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van marinier Ryan Bakker uit Rijpwetering. Dat bleek maandag tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in Arnhem.
De 21-jarige Bakker zat vorig jaar mei achterin een legervoertuig, op weg naar een brandje. Dat was ontstaan na een training in het Duitse Grafenwöhr. Tijdens de rit vloog de Landrover, waarin Ryan met drie collega’s zat, uit de bocht.
De marinier uit Rijpwetering overleed bij het ongeluk. Eén van zijn collega’s die ook achterin zat raakte zwaargewond. De bestuurder en de man naast hem bleven ongedeerd.

'Dood door schuld'

Justitie neemt het de marinier die achter het stuur zat kwalijk dat hij een verkeersongeluk met dodelijke afloop veroorzaakte. Volgens de officier reed de 22-jarige man uit Uden zeker 50 kilometer per uur, waar hij 30 mocht. Ook zou de weg waar het ongeluk gebeurde niet toegankelijk zijn geweest voor militaire voertuigen.