Patiënten positief over fusie Rijnland en Diaconessenhuis

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ruim een op de drie patiënten en bezoekers van het Diaconessenhuis in Leiden en het Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp en Alphen aan den Rijn staat positief tegenover de geplande fusie van deze ziekenhuizen. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag van de enquête van Zorgbelang Zuid-Holland.
Tot nu toe kwamen 1237 vragenformulieren ingevuld terug. Over de fusie is 36 procent positief, 42 procent antwoordde met 'neutraal', 14 procent is negatief en 8 procent heeft geen mening.

Kwaliteit

De ziekenhuizen moeten elkaar opzoeken, omdat chirurgen zich tegenwoordig verder moeten specialiseren op een kleiner vakgebied en voldoende ingrepen moeten verrichten om hun routine te behouden. 'Zo houden we onze zorgkwaliteit vast', zegt Marcel Kuin, lid van de Raad van Bestuur van de Rijnland Zorggroep. 'Voor de poli's verandert er niets. Er kunnen zelfs specialismen en spreekuren bij komen op de kleinere locaties. Alleen voor operaties moeten onze patiënten straks misschien naar Leiden, Alphen of Leiderdorp.'
Uit de enquête blijkt ook dat de helft van de patiënten en bezoekers niet langer dan twintig minuten wil reizen voor een onderzoek of ingreep. 'Maar als we niet fuseren, verdwijnen sommige specialismen uit de Leidse regio. Dan moeten mensen naar Den Haag, Amsterdam of Utrecht', aldus Kuin.

Patiëntenbijeenkomsten

Sinds mei onderzoeken het Diaconessenhuis Leiden en de Rijnland Zorggroep, met ziekenhuizen in Alphen en Leiderdorp, de mogelijkheid van samenwerking of een bestuurlijke fusie. Het onafhankelijk patiëntenplatform Zorgbelang Zuid-Holland is gevraagd om enquêtes te houden onder de patiënten en bezoekers van de betrokken ziekenhuizen en op internet. Maandagmiddag maakte Zorgbelang de voorlopige resultaten bekend in Alphen aan den Rijn. 
Dinsdag zijn er nog patiëntenbijeenkomsten in het Rijnland in Leiderdorp en het Diaconessenhuis in Leiden. Daarna sluit de enquête, waarna de Raden van Bestuur in het najaar met verder uitgewerkte plannen komen.