Koning noemt bijzondere positie Den Haag in Troonrede

DEN HAAG - In de Troonrede was aandacht voor de bijzondere positie van de gemeente Den Haag. Koning Willem-Alexander verwees tijdens Prinsjesdag naar de lange traditie van internationale samenwerking en de viering van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis.

Ook sprak hij over de Nuclear Security Summit, een grote topconferentie die volgend jaar in het World Forum in Den Haag wordt gehouden. Wereldleiders, onder wie de Amerikaanse president Obama, komen dan naar de Residentie om afspraken te maken over het tegengaan van nucleair terrorisme.

In het begin van de Troonrede sprak hij over de festiviteiten rond zijn inhuldiging als koning. 'Er is in onze samenleving veel dat een gezond vertrouwen in eigen kunnen rechtvaardigt. Het doet goed om dit, vlak voor de start van de viering van tweehonderd jaar Koninkrijk, te kunnen constateren.' Ook dat was een verwijzing naar Den Haag, waar uitvoerig wordt herdacht dat de prins van Oranje in 1813 aankwam op het strand van Scheveningen. Dat was het begin van het Koninkrijk der Nederlanden.  

Deel dit artikel: