Willem-Alexander verspreekt zich vijf keer tijdens Troonrede

Willem-Alexander en Máxima op balkon noordeinde
Willem-Alexander en Máxima op balkon noordeinde
DEN HAAG - Koning Willem-Alexander had bij zijn eerste Troonrede een goede toon te pakken en zijn stem klonk fris. Dat zegt taalwetenschapper Jaap de Jong van de Universiteit Leiden. De koning versprak zich vijf keer, dat is minder dan zijn moeder andere jaren deed.
De Jong luisterde op verzoek van Omroep West naar het debuut van de koning in de Ridderzaal. Hij was blij verrast door het optreden van Willem-Alexander. Hij vond het positief dat de koning begon met persoonlijke opmerkingen over de inspiratie van zijn moeder prinses Beatrix, de warme steun voor zijn koningschap en de betrokkenheid na het overlijden van zijn broer prins Friso.
De Leidse taaldeskundige vindt de toon bij het voorlezen van de Troonrede anders dan in het verleden. 'Naar zo'n man wil ik wel vaker luisteren. Hij had een goede muzikaliteit. Het was niet lollig, niet lichtvoetig, maar ook niet heel erg zwaar. Ja, dit was een goede Troonrede', aldus De Jong.

Vijf kleine missers

De redactie van Omroep West telde vijf versprekingen van koning Willem-Alexander. Dat is iets minder dan voorgaande jaren. Toen waren de Troonredes vaak ook gecompliceerder dan dit jaar.
> Lees alles over Prinsjesdag in het dossier.