Pronken met protocollen tijdens Prinsjesdag

DEN HAAG - Terwijl op deze Prinsjesdag alle aandacht uitgaat naar koning Willem-Alexander en koningin Máxima, is er één man die hele andere dingen ziet. Kapitein buiten dienst Piet de Boer uit Elburg let vooral op de militairen die meelopen en de onderscheidingen die zij dragen.

Zelf zat De Boer 40 jaar bij de Koninklijke Landmacht. In die tijd is hij vijf keer nauw betrokken geweest bij de militaire protocollen rondom Prinsjesdag. Nu staat hij langs de zijlijn en vertelt over militaire tradities. Voor elke vaandel en ‘standaard’, de vlag van de bereden eenheden, toont hij respect door te salueren. ‘Het vaandel is uitgereikt door Hare Majesteit,’ zegt De Boer. ‘Het is net of de Majesteit voorbij gaat en die groet je dus.’

Prinsjesdag is de dag voor onderscheidingen

Prinsjesdag is de dag bij uitstek waarop militairen hun onderscheidingen kunnen dragen. Ook Piet de Boer heeft er een aantal. Het meest trots is hij op een medaille die hij namens de koningin heeft gekregen voor al het werk dat hij voor het koningshuis heeft gedaan. ‘Zoals de begrafenis van prinses Juliana en prins Bernhard, maar vooral voor de buitenlandse bezoeken,’ zegt De Boer.

Wanneer de gouden koets met daarin koning Willem-Alexander en koningin Máxima voorbij rijdt, let Piet de Boer even niet op onderscheidingen of militairen. ‘Ik lette net even op de koningin als je het niet erg vindt,’ zegt hij lachend.

Deel dit artikel: