Prinsjesdag verloopt vrijwel vlekkeloos

DEN HAAG - De twee rijtoeren van en naar de Ridderzaal zijn vrijwel vlekkeloos verlopen, tot tevredenheid van de politie. De sfeer was goed en feestelijk, zegt een woordvoerder.
Rond 13.00 uur vertrok de stoet in de richting van het Binnenhof, om een klein uur later weer terug te keren bij het vertrekpunt. Langs de route stonden beduidend meer toeschouwers dan gebruikelijk. Getooid met oranje hoedjes en kroontjes en gehuld in dito kledij probeert iedereen een glimp op te vangen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Soms lukt dat niet door de hoed van Maxima. 'Ach het is hoedjesdag', zegt een oudere dame tegen de Omroep West verslaggever.

Primeurs

Verder was de koninklijke familie alleen nog vertegenwoordigd door prinses Laurentien en prins Constantijn. Prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven blijven voortaan thuis op Prinsjesdag. Er waren ook primeurs tijdens deze rijtoer. Nog nooit reed er op Prinsjesdag een koning in de Gouden Koets. De voorgangers van Willem-Alexander gingen altijd te paard naar de plechtigheid, of in de Glazen Koets.

Dankwoord

Bovendien had de koning geen militair uniform aan, maar een jacquet. Verder verscheen er nog niet eerder een koning in de Ridderzaal om de troonrede voor te lezen en werd die ook nog niet eerder door een koning op de derde dinsdag van september uitgesproken. Een traditie die de koning juist in stand hield is het openen met een persoonlijke noot. Hij bedankte het parlement, de bevolking en zijn moeder en zei dat zijn inhuldiging op 30 april een hartverwarmende start vormde voor zijn koningschap. Prinses Beatrix kreeg van haar zoon lof voor de manier waarop zij 33 jaar lang zich inzette als staatshoofd.

Bezoekers aangesproken

De politie had speciaal aandacht voor 'solistische dreigers', mensen die met een eenmansactie de rijtoer mogelijk zouden willen verstoren. Verscheidene bezoekers zijn om die reden aangesproken door zowel opvallende als onopvallende politiemensen.
Achteraf noemde de politie de rijtoer een hoogtepunt dat 'prima is verlopen'.