Deskundigen: Cultuurpaleis kost ruim 60 miljoen meer

DEN HAAG - Het nieuwe cultuurpaleis in Den Haag gaat niet 181 miljoen euro kosten, maar 243 miljoen. Dat stelt het bureau bbn adviseurs dat in opdracht van de Haagse Stadspartij (HSP) een uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de bouwkosten van wat de gemeente het Spuiforum noemt.

Volgens het bureau zijn er in de berekeningen, die in opdracht van de gemeente Den Haag zijn gemaakt, fouten gemaakt of zijn belangrijke elementen over het hoofd gezien. Zo is de zaal voor het Nederlands Danstheater te klein, ontbreken in de plannen belangrijke ruimten - een spoelkeuken, ruimten voor lieren op de toneeltoren - en zijn er nog akoestische aanpassingen nodig.

Verder zou de gemeente in de plannen uitgaan van te gunstige rentecijfers en wordt het bedrag dat niet aan btw hoeft te worden afgedragen aan het Rijk te laag ingeschat. Ook de bouwtijd zou te krap zijn ingeschat in de plannen van de gemeente. De waarschijnlijke realisatie van het cultuurpaleis gaat daarom veel langer duren, schat bbn.

Stadspartij is 'geschokt'

Fractieleider Joris Wijsmuller van de HSP spreekt van ‘schokkende cijfers’. Hij had al eerder een minder gedegen onderzoek laten uitvoeren naar de kosten van het cultuurpaleis. Ook daaruit bleek dat de gemeente de kosten te positief inschatte. Maar dat er sprake zou zijn van een overschrijding van meer dan 60 miljoen euro, had hij niet verwacht.

Nieuwbouw of alternatief

In het nieuwe cultuurpaleis op het Spuiplein moeten het Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium worden ondergebracht. Hoe dat er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk.

De gemeenteraad besloot wel voor de zomer 181 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het project. Dat kan worden besteed aan complete nieuwbouw óf aan een alternatief: renovatie van de bestaande gebouwen in combinatie met nieuwbouw. Dat was het resultaat van een compromis nadat de achterban van de PvdA het nieuwbouwplan niet steunde.

Gemeente doet ook onderzoek

Op dit moment wordt dat alternatief doorgerekend. De verwachting is dat maandag bekend wordt of dit haalbaar is. Ook de gemeente laat de kosten van het cultuurpaleis nog eens onderzoeken door een gespecialiseerd bureau. De uitkomsten hiervan worden ook snel openbaar.

Daarna moet de gemeenteraad nog een keuze maken tussen beide varianten. Een definitief besluit zou op 31 oktober moeten vallen.

Deel dit artikel: