VVD: Veel meer handhavers en miljoenen naar Scheveningen

DEN HAAG - Het aantal gemeentelijke handhavers in Den Haag moet wordt uitgebreid van 125 naar 400. In de stad moet straks ‘zero tolerance’ gaan gelden. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de Haagse VVD dat woensdagavond is gepresenteerd.
‘Mensen die gemeentelijke spullen vernielen, mensen die rotzooi maken op straat, moeten hard worden aangepakt,’ zegt VVD-lijsttrekker Boudewijn Revis. ‘Door veel meer handhavers aan te stellen, wordt de stad leefbaarder en kan je veel crimineel gedrag voorkomen.’  De VVD wil na de verkiezingen van maart volgend jaar veel meer investeren in economie en veiligheid, staat in het programma.

Scheveningen

Een ander belangrijk punt is dat er veel meer geld moet gaan naar Scheveningen. Revis is noemt dat het ‘tweede economische hart van Den Haag’. Zijn partij wil dat stadsdeel jaarlijks voor zes miljoen euro ‘straat voor straat een opknapbeurt geven’. De kwaliteit zou vergelijkbaar moeten zijn met die van het centrum van Den Haag.
Dat is de afgelopen jaren onder handen genomen, met als motto ‘De kern gezond’.  Daarom heet het VVD-plan ‘De kust gezond’. Zo moet onder meer de hele Gevers Deynootweg onder handen nemen. Ook moet de doorstroming van het verkeer beter en dienen er betere parkeerroutes te komen in Scheveningen. Verder kan het er veel groener worden dan nu. Omdat aan de kust bomen het niet zo goed doen, denkt de VVD aan het doortrekken van het duinlandschap.

'Oude allure moet terug'

De liberalen denken dat als de gemeente Scheveningen sterk verbetert, dat ook investeringen van particulieren en bedrijven in het vastgoed uitlokt. De gemeente maakte onder aanvoering van PvdA-wethouder Marnix Norder de afgelopen jaren een groot aantal plannen voor Scheveningen. Deze ‘masterplannen’ zijn straks volgens de VVD niet meer leidend en kunnen eventueel worden aangepast.
‘Wij willen de oude allure terug,’ zegt Revis verwijzend naar die plannen. ‘En dat krijg je niet als je alleen een Torremolinos aan zee realiseert.’ De VVD wil de komende jaren voor 68 miljoen euro ombuigen in de gemeentelijke begroting. De partij ziet veel ruimte voor bezuinigingen, vooral op sociale zaken, integratie en milieubeleid. Zo moet er geen extra geld meer gaan naar de Schilderswijk.

Beperkte Ooievaarspas

De Ooievaarspas is straks alleen nog beschikbaar voor kinderen en ouderen . En de langdurigheidstoeslagen voor mensen met een uitkering verdwijnen, als het aan die partij ligt.
Revis: ‘De VVD wil dat Den Haag een stad is waar het voor iedereen die werkt prettig is. Wij zijn een partij die voor de werkenden opkomt’. Dat zijn partij geen sociaal gezicht zou hebben, bestrijdt hij. ‘Wat asociaal is, is mensen lang in een uitkering zetten.’ Ook kan er nog flink worden bezuinigd op de gemeentelijke organisatie zelf. De VVD wil bijvoorbeeld de helft van de acht stadsdeelkantoren sluiten.