Files op water en weg nemen af bij haperende Hoornbrug in Rijswijk

Hoornbrug Rijswijk
Hoornbrug Rijswijk
RIJSWIJK - De Hoornburg in Rijswijk heeft nog steeds te maken met een technische storing. De brug gaat nu nog maar op vier momenten per dag open voor grote schepen. Aanvankelijk ontstonden hierdoor files op het water en moesten automobilisten langer wachten. Sinds donderdag gaat het al beter, omdat vaartuigen vaker een andere route kiezen.
Een van de slagbomen op de brug bleef maandag half openstaan. Een trambestuurder die daar toch langs probeerde te rijden, veroorzaakte kortsluiting. De Provincie Zuid-Holland, die over de brug gaat, denk dat de storing maandag weer voorbij is.
Tot die tijd moet er vier keer per dag een brugwachter naar de Hoornbrug om het scheepverkeer dat hoger is dan 4,10 meter door te laten. De brug wordt geopend om 9.00, 12.00, 15.00 en 18.00 uur. Normaal gebeurt dat op afstand vanuit de bedieningscentrale in Leidschendam.

Files

Omdat de brug maar vier keer per dag open gaat, ontstond er eerst een soort file op het water. Als de brug eenmaal open ging, wilden alle schepen erdoor heen. Dat zorgde er weer voor dat de automobilisten langer moesten wachten voor de openstaande brug. Sinds donderdag is het probleem minder groot, omdat boten de Hoornbrug mijden.
Automobilisten klagen wel vaker over de Hoornbrug bij Rijswijk, maar volgens de provincie ligt dat niet aan de brug zelf. 'De laatste jaren zijn er helemaal geen storingen aan de brug geweest', zegt een woordvoerder. 'Als er een storing is, komt dat bijvoorbeeld doordat er een ongeluk is gebeurd of omdat er wegwerkzaamheden zijn.'
Toch zijn die storingen door gebreken aan de brug er wel degelijk geweest, in 2010, 2010, 2010, 2010 en 2012.