Brugwachter Rijswijkse Hoornbrug terug van weggeweest

RIJSWIJK - De brugwachter van de Hoornbrug in Rijswijk is terug van weggeweest. De brug over de Vliet is stuk en daarom is het brugwachtershuisje, dat al jaren leegstaat omdat de brug centraal wordt bediend, nu weer in gebruik genomen.
De Hoornbrug ging maandag kapot nadat een trambestuurder kortsluiting veroorzaakte. De provincie Zuid-Holland, die over de brug gaat, denkt dat de storing komende maandag weer verholpen is.
De brugwachter moet de brug nu tijdelijk met de hand open en dicht doen. ‘Het is een beetje nostalgisch. Ik heb dit vele jaren gedaan natuurlijk’, zegt brugwachter Martin van de Leijgraaf. ‘Maar ik zou niet meer terug naar deze plek willen.’

Op afstand

Tegenwoordig wordt de brug op afstand bediend vanuit de centrale in Leidschendam. ‘Je kunt communiceren met je collega’s. Er is gezelligheid. Op zo’n brug zat je altijd alleen’, aldus de brugwachter.
Een van de slagbomen op de brug bleef maandag half openstaan. Een trambestuurder die daar toch langs probeerde te rijden, veroorzaakte kortsluiting. De brugwachter komt nu vier keer per dag de brug opendoen voor schepen die hoger zijn dan 4,10 meter. Dat gebeurt om 9.00, 12.00, 15.00 en 18.00 uur.

Voorraad slagbomen

In de kelder van de Hoornbrug ligt een voorraad nieuwe slagbomen. ‘Voor als het misgaat’, zegt de brugwachter. ‘Hier heb je zo’n boom waarbij het is misgegaan. Dat zal de slagboom wel zijn die maandag aangereden is.'