Onderzoek naar mobieltjes in jeugdgevangenissen

Gevangenis
Gevangenis
TEYLINGEN - Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie laat onderzoeken hoe voorkomen kan worden dat mobieltjes illegaal jeugdgevangenissen worden ingesmokkeld en worden gebruikt. Aanleiding is een filmpje dat onlangs gemaakt is met een smartphone in jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim.
De eigenaar van de telefoon was één van de jongens die is veroordeeld voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere.
In het filmpje scheppen vermomde of onherkenbaar gemaakte jongens luidruchtig op over het bezit van hasj en een sleutel van de inrichting en over seks met vrouwelijke personeelsleden. Het CDA en de VVD reageerden geschokt en stelden direct Kamervragen.

Geen extra maatregelen, wel onderzoek

Teeven laat de Kamer weten dat jeugdinrichtingen systematisch controleren op het bezit van mobieltjes en andere verboden waar. Extra maatregelen zijn volgens de bewindsman op dit moment niet nodig.
Toch wil hij laten inventariseren hoe mobieltjes nog beter buiten de poorten van de inrichtingen gehouden kunnen worden.
De bewering dat er seks heeft plaatsgevonden met vrouwelijke personeelsleden is onderzocht. Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat dit het geval is geweest, schrijft Teeven. Grond voor nader onderzoek hiernaar ziet hij niet.