Veel demonstraties doorkruisen vredesweekend Den Haag

DEN HAAG - Vrede en onvrede komen dit weekend wel heel dicht bij elkaar in Den Haag. Evenementen voor de vrede en demonstraties tegen het kabinetsbeleid staan tegelijk gepland. En dus is aan bezoekers de keuze waar ze zich het meest bij thuis voelen.
Onvrede is er genoeg, zo vlak na de sombere berichten van Prinsjesdag. Drie verschillende groepen zullen zaterdag demonstreren tegen de kabinetsplannen. En die zouden samen nog wel eens voor spanningen kunnen zorgen.

Politieke demonstraties

Geert Wilders en zijn PVV hebben voor zaterdag een demonstratie aangekondigd tegen 'rampkabinet Rutte II'. Van 13.00 uur tot 14.00 uur staan ze op het Koekamp bij het Malieveld onder het motto 'Teken verzet aan'. De politieke partij heeft zelfs een app gelanceerd voor de demonstratie, die mensen ook kunnen gebruiken om zich aan te melden. Bij de aanmelding heeft de PVV aangegeven duizend mensen te verwachten.
Op het Plein start op hetzelfde moment een protest door Dutch Revolution, naar verwachting met vijfhonderd man. Dat duurt tot 17.00 uur en draagt de slogan 'Het is genoeg'. Ook Occupy heeft een bijeenkomst op het Plein, van 8.00 uur tot 22.00 uur.
Uitgerekend in het weekend van de vrede, staan dus een aantal scherpe demonstraties naast elkaar in de stad. Maar voor de gemeente is dat geen reden tot zorg. 'We hebben jaarlijks 1500 demonstraties', laat een woordvoerder weten. 'Voor ons is het een normaal weekend.'

Extreemlinks voor de rechter

Om 12.00 uur demonstreert de extreemlinkse Antifascistische Actie (AFA) op het Spuiplein. Een paar AFA-leden flyerden vorige week in de binnenstad nog voor een demonstratie bij het Centraal Station, maar die flyeractie werd door de politie afgebroken. 'Voor elke demonstratie is een plaats aangewezen', zegt de gemeentewoordvoerder. 'De locatie bij het station is niet geschikt om Wilders en de AFA naast elkaar te laten demonstreren.'
AFA is naar de rechter gestapt, maar hebben daar donderdag ongelijk gekregen. De rechter heeft AFA gesommeerd om te demonstreren op de door de gemeente voorgestelde locatie: het Spuiplein. Daar zijn ze van 12.00 uur tot 15.00 uur, met vermoedelijk honderd mensen.
'Wij doen ons best om alles in goede banen te leiden', zegt een woordvoerder van de politie. 'Daarvoor zijn afspraken gemaakt met de verschillende organisatoren. Onze inzet is erop gericht dat iedereen zijn eigen boodschap kan uitdragen, zonder dat er gedoe ontstaat tussen de verschillende groeperingen.'

Muziek voor de vrede

Voor een blije noot wordt dit weekend gezorgd op de Grote Markt. In het kader van The Hague Peace Day en de Internationale Dag van de Vrede, zijn daar van 14.00 uur tot 18.30 uur optredens. Onder meer Rigby, Milkbar en Sunday Sun komen langs. Verder is er de hele dag van alles te beleven, zoals Loesje-workshops en een 'Wall of Peace'.
's Avonds is er een groot Peace One Day-concert in de tuin van het Vredespaleis. Er zijn optredens van onder meer Kane en Natasha Beddingfield.

Twee dagen hardlopen

Ook hardlopers komen dit weekend aan hun trekken. Zaterdagmiddag is de Vredesloop. Rondom het Vredespaleis zijn routes uitgezet tot tien kilometer. Die gaan richting de Johan de Wittlaan en de Professor B.M. Teldersweg (Madurodam).
Zondag is de Vredesmarathon. Vanaf het stadhuis gaat het naar Wassenaar, dan door de duinen terug richting Scheveningen en weer naar het stadhuis. De ultramarthon van 68 kilometer doorkruist zelfs ook nog delen van de wijken Oostbroek, Moerwijk, Laak en Ypenburg-Leidschenveen, en loopt door Rijswijk, Leidschendam en Voorburg. (route)
En ohja… Er wordt zaterdagavond ook nog gevoetbald. ADO Den Haag speelt tegen NEC in het eigen Kyocera-stadion.