‘Verkeerd asfalt gelegd onder natte deel ADO-veld’

DEN HAAG - De problemen met het veel te natte veld bij voetbalclub ADO Den Haag zouden worden veroorzaakt, omdat voor een deel van het veld verkeerd asfalt als onderlaag is gebruikt. Daardoor kan het water onvoldoende wegstromen. Dit melden verschillende bronnen aan Omroep West.
Het zou verklaren waarom het water op een derde van het nieuwe veld blijft staan. Vorige week zaterdag moest de thuiswedstrijd tegen Vitesse worden afgelast, en of de wedstrijd tegen NEC doorgaat valt nog te bezien.  Club en gemeente gaan daar vooralsnog wel van uit.

WK Hockey

Afgelopen zomer werd de oude grasmat van ADO Den Haag eruit gehaald want er moesten alvast voor volgend jaar zomer voorbereidingen worden gedaan voor het WK Hockey, dat ook in het Kyocera-stadion moet worden gespeeld, maar dan op kunstgras.
Daarvoor moet een andere ondergrond worden aangelegd. Volgend jaar is daar te weinig tijd voor, dus dat hebben de betrokkenen deze zomer nu alvast gedaan. En daar overheen kwam weer voor dat ene jaar tijdelijk een grasmat voor ADO.

Open asfalt

Een deel van die ondergrond bestaat uit ZOAB, Zeer Open Asfalt Beton, dat water doorlaat. Bronnen melden Omroep West dat dat ZOAB op was, toen ongeveer twee derde van het veld was geasfalteerd. Volgens de bronnen zou er daarna onder tijdsdruk zijn doorgewerkt met  een andere asfaltsoort die veel minder water zou doorlaten. En daar blijft het water op staan, zoals is gebleken.
Er zijn stadions waarbij het veld in een soort badkuip is gebouwd, zoals het Gelredome van Vitesse in Arnhem. Daar wordt het water afgevoerd via drainagekanalen naar de buitenkant van het veld. Maar als er bij de aanleg vanuit is gegaan dat het water door al die verschillende waterdoorlatende lagen heen naar het grondwater kon weglopen, zoals dat ook in elke tuin gebeurt, en een deel van het veld blijkt toch meer op een badkuip zonder die afvoer, dan heb je een probleem.
Volgens diezelfde bronnen zou dit al enkele weken binnen het stadion bij betrokkenen bekend zijn, maar het bleek pas een probleem na de hoosbuien van vorige week.

Gemeente ontkent

Gevraagd naar een reactie ontkent de aannemer van het nieuwe veld, bouwbedrijf Heijmans, ten stelligste dat er deze zomer op ander, slechter asfalt is overgeschakeld. ADO Den Haag als club verwijst naar de gemeente en die zegt bij monde van een woordvoerder dat er ‘geen aanwijzingen zijn‘ voor een dergelijke gang van zaken.
Tot deze donderdag hebben de gemeente, de club en de aannemer volgehouden dat de wateroverlast een  tijdelijk probleem was van slechte waterdoorlating van de bovenste zandlaag en de dichte worteling van de jonge graszoden. Omdat er op dat jonge gras ineens zoveel water is gevallen bleef dat erop staan.
Grasdeskundige Jan van den Boom, product manager van Barenbrug uit Nijmegen, denkt dat het probleem dieper zit. ‘Gras laat uiteindelijk wel water door. Maar de ondergrond werkte als een spons’, zegt hij, ‘En als die zijn water niet kwijt kan naar beneden blijft het water er bovenop staan.‘ Barenbrug is de grootste graszaadteler van Nederland en leverde tot deze zomer ook de grasmat van ADO Den Haag.

Hond gepiest

Volgens coördinator Frank van der Peet van de gemeente Den Haag heeft de overlast toch vooral te maken met dichte worteling van de graszoden. En de enorme hoeveelheid regen die zou zijn gevallen. ‘Wij hebben in het stadion 240 millimeter gemeten in één week tijd, en dat terwijl er normaal in een jaar ongeveer 800 millimeter valt’, zegt Van der Peet.
Volgens de weerman van Omroep West, Huub Mizee, laten de officiële metingen van het KNMI een ander beeld zien. ‘Daaruit blijkt dat er hier in de hele maand september tot afgelopen dinsdag zo’n 126 millimeter is gevallen.’ Dat is 126 liter per vierkante meter. Maximaal nog niet de helft, en dat over langere tijd. ‘Als ADO meer heeft gemeten dan moet er een hondje in de regenmeter hebben gepiest’, zegt Mizee met grote stelligheid.

Nieuwe grasmat

Bovendien is maar één derde van het veld zo zompig gebleven, wat Van der Peet ook niet kan verklaren. ‘Dat kan te maken hebben met de windrichting, waar de regen vandaan kwam, we weten het ook niet. En juist op dat deel hebben veel machines over het veld gereden, waardoor de grond is dichtgeslibd’.
Maar als je het natte deel bekijkt is er een scherpe grens aan het moeras. Dat maakt wel aannemelijk dat onder dat deel een drainage-probleem is dat elders niet optreedt. Dat kan zijn door het genoemde foute asfalt.
De oplossingen die nu door de aannemer en de gemeente worden geprobeerd zijn gaatjes prikken, sleuven graven en  - waarschijnlijk pas na het weekend - extra drainagebuizen ingraven. Voor een deel wordt de slechte grasmat mogelijk vernieuwd.