Vanaf 1 mei alleen nog kwaliteitstaxi's in Den Haag

DEN HAAG - Vanaf 1 mei volgend jaar mogen er in het grootste deel van Den Haag alleen nog taxi’s rondrijden met een speciale groengele pas. Dat moet ertoe leiden dat klanten die een ritje willen maken, zeker weten dat ze in een wagen stappen waarvan de chauffeur de weg kent, stiekem geen langere routes aflegt en zich keurig gedraagt.
De Haagse gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de nieuwe Taxiverordening, waarin de regels staan omschreven. De gemeente hoopt dat zo de taxibranche een beter imago krijgt. Want nu is het nog niet altijd even goed gesteld met de kwaliteit van de taxi’s en dat een ‘smet op het imago van Den Haag als internationale stad’.
De bedoeling was aanvankelijk dat de kwaliteitstaxi’s alleen een plek zouden krijgen in het centrum, Scheveningen, de Internationale Zone en rond de twee grote stations. Maar na overleg met de branche heeft wethouder Peter Smit (VVD, verkeer) dat gebied aangepast. Het geldt voor heel Den Haag met uitzondering van Leidschenveen-Ypenburg.

Regels alleen voor 'opstap-taxi's'

De nieuwe regels gelden alleen voor zogenaamde ‘opstaptaxi’s’ en niet voor wagens die via een telefoonnummer worden gebeld voor een ritje.
Stichting Taxibelang Haaglanden (STH) en de gemeente Den Haag werken sinds 2009 aan het verbeteren van de kwaliteit van het Haagse taxivervoer. Hiervoor werd het Haagse taxikeurmerk in het leven geroepen. Maar tot nu heeft slechts vijf procent van de taxi’s zo’n keurmerk.