Aanpak Den Haag Zuidwest kan beginnen

DEN HAAG - Begin volgend jaar start de aanpak van Den Haag Zuidwest. Het opknappen van de wijk stond op losse schroeven doordat woningcorporatie Vestia vanwege financiƫle problemen de bouwplannen niet meer kon uitvoeren. Donderdagavond stemde een meerderheid van de Haagse gemeenteraad in met een reddingsplan voor Zuidwest.

 Het plan houdt in dat de gemeente Den Haag een Wijk Ontwikkelingsmaatschappij (WOM) opricht die de herstructurering op zich neemt. Vestia brengt een paar duizend woningen in en de gemeente investeert 80 miljoen euro om deze huizen te renoveren of te slopen en hiervoor nieuwe terug te bouwen. Uiteindelijk denkt Den Haag dit geld of een deel ervan terug te verdienen door het verkopen van woningen.

Bewoners de dupe

De Haagse wethouder Norder (PvdA) is blij dat zijn plan steun krijgt. ‘Dit betekent dat de goede ontwikkelingen in Den Haag Zuidwest door kunnen gaan. De bewoners van deze wijk worden zo niet de dupe van het financieel wanbeleid van een corporatie.’

Vrijwel alle partijen in de Haagse gemeenteraad onderschrijven dit standpunt. Alleen de PVV, de SP en de Groep Van Doorn stemden tegen. Zij vinden het financiële risico voor de gemeente te groot. Bovendien vreest de SP dat het plan zorgt voor een tekort aan sociale huurwoningen. De PVV vindt dat de gemeente zich niet moet mengen in het verkopen en bouwen van woningen. ´Dat moet aan de markt overgelaten worden,´ zegt PVV-raadslid Bart Brands. 

Deel dit artikel: