Actiegroep Dooievaar keert zich tegen alternatief cultuurpaleis

Over het cultuurpaleis is binnen de PvdA veel discussie ontstaan.
Over het cultuurpaleis is binnen de PvdA veel discussie ontstaan.
DEN HAAG - De actiegroep Dooievaar staat niet achter het uitgewerkte alternatief voor het cultuurpaleis, dat de Haagse wethouders Marnix Norder en Marjolein de Jong komende maandag zullen presenteren.
De gemeente heeft het alternatieve plan, aangedragen door Dooievaar, de afgelopen zes weken verder uitgewerkt omdat een meerderheid van de Haagse gemeenteraad twijfelt over de bouw van het nieuwe Spuiforum dat 181 miljoen euro gaat kosten.
De actiegroep is betrokken geweest bij de uitwerking maar vindt zes weken veel te kort om tot een 'voldragen en representatief' ontwerp te komen. Dooievaar heeft dan ook zijn handen afgetrokken van het resultaat dat maandag wordt gepresenteerd.

Geen tijd voor oplossen knelpunten

Als blijkt dat het renovatieplan beter en goedkoper is, kan de gemeenteraad hiervoor kiezen, zo beloofde het college van burgemeester en wethouders. Maar volgens Dooievaar is er geen tijd geweest om oplossingen voor knelpunten in het ontwerp te bedenken en ook is er onvoldoende serieus naar de kosten van het renovatieontwerp gekeken.
Hierdoor blijft onderbelicht dat het uitgewerkte alternatief juist ook aantoont dat renovatie haalbaar is, vindt Dooievaar. Het laad- en losprobleem blijkt bijvoorbeeld goed oplosbaar, de ontvangstruimte is aantrekkelijk en het Spuiplein blijft in het renovatieplan behouden.

Besluit op 31 oktober

Op 31 oktober moet de Haagse gemeenteraad beslissen over het cultuurpaleis. In het cultuurpaleis worden het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium ondergebracht.
Het Spuiforum gaat uit van nieuwbouw, maar kan op weinig steun van de Haagse bevolking rekenen. Deskundigen stelden deze week vast dat het Spuiforum niet 181 miljoen gaat kosten maar 243 miljoen euro gaat kosten.