Diaconessenhuis Leiden: medicijnen uit de muur

Diaconessenhuis Leiden
Diaconessenhuis Leiden
LEIDEN - Patiënten van het Diaconessenhuis in Leiden kunnen binnenkort hun medicijnen 24 uur per dag uit een automaat halen. Net als een kroket uit de muur, al hoeft in deze automaat geen geld.
Patiënten die kiezen voor de afhaalservice, krijgen per e-mail of sms een persoonlijke code. Deze code typt hij of zij in op het apparaat, waarna het deurtje opengaat waarachter de geneesmiddelen klaarstaan.
De deurtjes zijn niet van glas, zodat niemand kan zien welke medicijnen worden uitgegeven. Het grootste voordeel is dat patiënten dag en nacht medicijnen kunnen afhalen.

Herhaalrecepten

De ziekenhuisapotheek neemt wel de nodige veiligheidsmaatregelen in acht. 'Bij elk nieuw te gebruiken geneesmiddel geeft de apothekersassistent uitleg op de verpleegafdeling of aan de balie', vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis. 'Pas daarna kan de patiënt aangeven of hij de medicijnen uit de automaat wil halen.' Ook herhaalrecepten kunnen via de automaat worden uitgegeven.
De automaat met de naam Servilocker komt te staan bij de verbouwde hoofdingang van het Diaconessenhuis Leiden. Met de opening van de nieuwe hoofdingang en de apotheek zal ook de afhaalservice in gebruik worden genomen. Dit is eind november.