Lage Zijde kost Alphenaren 139 miljoen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Het project Lage Zijde heeft de Alphenaren tot nu 139 miljoen euro gekost. Dat is het bedrag dat de gemeente totaal heeft uitgegeven of gaat uitgeven aan de aankoop van panden, het bouwrijp maken van grond en rente.

Eerder wilde de gemeente niet zeggen hoeveel het project heeft gekost en nog kan ze niet helemaal duidelijk maken wat de verschillende onderdelen van dit project hebben gekost.

Het centrum van Alphen aan den Rijn is door de Rijn in tweeën gesplitst. Het ene deel, de Hoge Zijde, is jaren geleden opgeknapt, maar het andere deel, de Lage Zijde is verpauperd. Al jaren wordt er gesproken over renovatie, maar dat lukt de gemeente maar niet. Begin deze maand haakte ook de derde projectontwikkelaar op rij af. De plannen bleken veel te ambitieus.

Fiasco Lage Zijde duurt al bijna 20 jaar

In de 20 jaar dat de gemeente probeert de Lage Zijde te renoveren, heeft ze veel panden opgekocht. Aanvankelijk ging de gemeente ervan uit dat ze die voor veel geld konden verkopen aan een projectontwikkelaar.

Maar naarmate de crisis vorderde en er meer projectontwikkelaars afhaakten, realiseerde de gemeente zich dat ze een deel van haar investering niet meer terug zal zien.

In het stuk Meerjaren Perspectief - Grondexploitaties 2013 gaat de gemeente er nog vanuit dat de verkoop van de panden 43 miljoen zal opleveren. 

Alleen vertekent dit cijfer. Het zijn de verwachte inkomsten en het is geenszins zeker dat de gemeente dit ook gaat terugverdienen. Het bedrag is van begin 2013. Toen ging wethouder Michel du Chatinier er nog van uit dat projectontwikkelaar VORM veel winkels zou bouwen. Ondertussen is duidelijk geworden dat dit niet gaat lukken omdat er helemaal geen markt meer is voor zo veel winkels.

De verwachting is dat er in het nieuwe plan meer woningen staan en die leveren veel minder op dan winkels. Maar of dat het geval is, is ook niet duidelijk omdat er op dit moment helemaal nieuwe plannen worden gemaakt, dus zijn ook de inkomsten onzeker.

Gemeente kan geen duidelijkheid geven over kosten

Niet het gehele project Lage Zijde loopt mis. Verschillende onderdelen doen het goed. Zo is er al een aantal woningen gebouwd. Maar de doorn in het oog van veel Alphenaren is het Thorbeckeplein. De gemeente Alphen aan de Rijn kan hierover geen specifieke cijfers geven, ook niet na herhaaldelijk aandringen van Omroep West. Zo kan ze niet zeggen voor hoeveel geld er panden zijn gekocht op het Thorbeckeplein. Het probleem is dat de boekhouding voor het hele project is gedaan. Het is daarom niet mogelijk om van gedeelte van het project een goed beeld te krijgen.

Op 1 januari 2013 had de gemeente voor het hele project Lage Zijde voor 85 miljoen aan panden aangekocht. Ze heeft ruim 13 miljoen uitgegeven aan het bouwrijp maken van grond en 21 miljoen aan rente. Kijk voor de specifieke cijfers in Meerjaren Perspectief - Grondexploitaties 2013

Deel dit artikel: