'Nieuwbouw Haags cultuurpaleis goedkoper dan renovatie'

Spuiforum Den Haag, artist impression
Spuiforum Den Haag, artist impression
DEN HAAG - De bouw van het Haagse cultuurpaleis is goedkoper dan renovatie van de bestaande theaters. Dat blijkt uit een vertrouwelijk kostenoverzicht. De bouwkosten van het cultuurpaleis zouden uitkomen op 116 miljoen euro terwijl renoveren 124 miljoen euro kost. Daarmee lijkt de kans groot dat de Haagse gemeenteraad kiest voor de bouw van een nieuw cultuurpaleis.
Bepalend voor de totale afrekening zijn ook aanvullende kosten nodig, zoals voor inrichting en rentelasten. In totaal komt nieuwbouw van het cultuurpaleis volgens het Haagse college van burgemeester en wethouders dan uit op 181 miljoen euro. De totale kosten voor renovatie worden maandagmiddag bekendgemaakt.
Een meerderheid van de gemeenteraad van Den Haag twijfelt over de komst van het cultuurpaleis. Het moet het nieuwe onderkomen worden van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium.

Renovatieplan uitgewerkt

Nieuwbouw zou volgens sommige partijen te duur zijn in tijden van crisis. Bovendien is er in de stad weinig steun voor het cultuurpaleis. Om aan deze twijfels tegemoet te komen is het alternatief van renovatie  de afgelopen zes weken uitgewerkt.
Als blijkt dat dit plan beter en goedkoper is, dan kan de gemeenteraad hiervoor kiezen, zo beloofde het college van burgemeester en wethouders.
Renoveren misschien toch wel goedkoper
Maar nu lijkt het erop dat renoveren niet goedkoper is waardoor de weg om te kiezen voor het cultuurpaleis open ligt. Volgens de indieners van het alternatieve renovatieplan, die nauw betrokken zijn geweest bij de uitwerking, is er tijdens het proces gestuurd op dure oplossingen. ‘Er is niet serieus gekeken naar goedkopere oplossingen’, zegt een van de indieners, Hans van Beek van actiegroep Dooievaar. ‘Er was nooit tijd voor. Daarom kunnen wij ons niet vinden in de uitwerking van ons initiatief. We staan er niet achter.’
Dooievaar heeft een open brief gestuurd naar de wethouders Marnix Norder en Marjolein de Jong waarin zij hun onvrede uitten over het proces. Dinsdag neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit over het Spuiforum.