Schietdrama Alphen: 'Vader Tristan van der Vlis geeft openheid over zoon'

Herdenking Ridderhof 2013
Herdenking Ridderhof 2013
ALPHEN AAN DEN RIJN - 'Hij zegt dat hij niks te verbergen heeft, dus ik neem aan dat hij openheid van zaken geeft.' Dat zegt advocaat Lionel Lalji over de vader van Tristan van der Vlis maandag, een dag voordat Tristans vader in de Haagse rechtbank wordt gehoord over zijn zoon.
Van der Vlis schoot in april 2011 in de Ridderhof zes mensen en uiteindelijk zichzelf dood.
De vader van Van der Vlis wordt dinsdag gehoord als getuige. Hij moet de rechter vertellen of hij wist van de plannen van zijn zoon om in Alphen aan den Rijn een bloedbad aan te richten.

Betalen voor schade

De civiele zaak is aangespannen door twee slachtoffers om te kijken of er genoeg bewijs is om iemand hun schade te laten betalen. Volgens hun advocaat Lalji vertegenwoordigen de twee ongeveer twintig slachtoffers.
In opdracht van de familie Van der Vlis geeft de advocaat van de vader, Paul Meijer, geen commentaar op het verhoor van dinsdag.

Waarschuwen voor wapenvergunning

Lalji heeft goede hoop: 'We gaan er eindelijk achter komen in hoeverre de vader van Tristan wist en had kunnen weten wat zijn zoon van plan was. Ook wil ik duidelijkheid over zijn verklaring aan de GGZ. Tristans vader heeft ooit gezegd de GGZ te hebben gewaarschuwd om zijn zoon geen wapenvergunning te verstrekken. De GGZ ontkent dat. Daar zal ik zeker op in gaan morgen.'

In mei niet aanwezig

Afgelopen mei verscheen de vader niet op de zitting. Hij beriep zich toen op het verschoningsrecht. Dat geeft de getuige het recht om het beantwoorden van vragen te weigeren.
Mochten de slachtoffers en hun advocaat na dinsdag niet tevreden zijn, dan roepen zij ook de moeder van Tristan van der Vlis als getuige op in hun onderzoek.