Architect: 'Alternatief cultuurpaleis moeilijk te realiseren en duur'

DEN HAAG - De renovatie van de gebouwen op het Spuiplein in Den Haag blijkt in de praktijk heel moeilijk en erg duur. Dat zei architect Willem-Jan Neutelings maandagmiddag tijdens de presentatie van een renovatieplan voor de gebouwen op het Spuiplein. Het renovatieplan is een alternatief voor het nieuw te bouwen cultuurpaleis Spuiforum.

Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad twijfelt over de komst van het cultuurpaleis. Het moet het nieuwe onderkomen worden van het Residentie Orkest, het Nederlands Danstheater en het Koninklijk Conservatorium. Om aan deze twijfels tegemoet te komen is het alternatief van renovatie de afgelopen zes weken uitgewerkt.

'Ook als de ideeën van actiegroep Dooievaar worden gerealiseerd, moet er veel worden gesloopt', zegt Neutelings. Het onderzoek werd afgelopen zomer uitgevoerd nadat bleek dat er in de Haagse PvdA grote twijfel was ontstaan over de bouw van het cultuurpaleis.

Veel nadelen aan renovatie

Uit die studie blijkt dat er veel nadelen aan de renovatie zitten. Zo moet de laagbouw van het ministerie van Justitie worden gesloopt om plek te maken voor nieuwbouw. 

Ook dienen veel vloeren uit de toren daarnaast te worden gesloopt omdat de verdiepingen anders te laag zijn. Verder worden de zalen kleiner dan gewenst.

'Een slecht verhaal'

Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij trok tijdens de vergadering de objectiviteit van Neutelings in twijfel. 'Een heel slecht verhaal', zei hij. Hij vindt dat Neutelings een 'zakelijk belang' heeft bij het doorgaan van het oorspronkelijke plan.

'Jammer dat u twijfelt aan mijn professionele integriteit,' aldus Neutelings in een reactie op de aanval van Wijsmuller.

De gemeente wil niet reageren op de uitkomst van het onderzoek.

Lees meer over het cultuurpaleis in ons dossier

Deel dit artikel: