Wethouder: wegwerkzaamheden Den Haag zijn onvermijdelijk

DEN HAAG - Dat een grote stad als Den Haag soms last heeft van wegwerkzaamheden, is onvermijdelijk. 'Een stad is net als een huis en moet worden onderhouden.'
Dat zegt de Haagse wethouder van verkeer, Peter Smit (VVD). In Den Haag zijn op dit moment veel wegopbrekingingen. Dat leidt tot soms gefrusteerde reacties van automobilisten, fietsers en mensen die met het openbaar vervoer reizen omdat ze vaak moeten omrijden en vertraging oplopen.
Omroep West nam maandagmorgen de proef op de som en stuurde drie verslaggevers op pad om te proberen Den Haag te doorkruisen. Een op de fiets, een per tram en een in een auto met rijschool-eigenaar Arno van Bitterswijk.

Auto blijkt toch nog het snelst

De teams gingen van het Erasmusplein naar MCH Westeinde aan de Lijnbaan. En wat bleek? Ondanks de vele opbrekingen, kwam de auto als eerste aan. Smit heeft er begrip voor dat mensen soms klagen. Maar, zegt hij, het kan gewoon niet anders. 'Het is nodig om een goede staat van onderhoud te blijven houden.'
Dat er zoveel werkzaamheden tegelijk worden uitgevoerd, heeft ook een reden. Het kan juist efficiënt en goedkoper zijn om bijvoorbeeld tegelijk met het aanpakken van de rails van tramlijn 9 ook de riolering te vernieuwen.

Opbrekingen duren nog lang

Een einde is ook nog lang niet in zicht. De gemeente heeft nog tot tenminste 2016 grote werkzaamheden gepland.