Grote vlootshow in Scheveningen bij viering 200 jaar koninkrijk

DEN HAAG - Voor de kust van Scheveningen wordt op 30 november ter ere van 200 jaar koninkrijk een grote vlootshow gehouden door de Koninklijke Marine.

Er zullen veel tranportschepen, mijnenjagers en landingsvaartuigen te zien, waaronder ook bekende schepen als de Ms. Johan de Witt en de Ms. Rotterdam. Een aantal van de schepen is later te bezichtigen in de haven. Daar zijn dan een soort Marinedagen in het klein. Die dagen in Den Helder trekken al jaren veel publiek.

Landing nagespeeld

In Scheveningen wordt op 30 november groots herdacht dat de prins Willem Frederik op die dag in 1813 landde op het strand. Dat was het begin van het Koninkrijk der Nederlanden, dat nu dus 200 jaar bestaat. De landing van de prins wordt nagespeeld, met acteur Huub Stapel in de hoofdrol. Voor de mariniers is ook een rol weggelegd en honderden Scheveningers in klederdracht zullen ook hun opwachting maken op het strand.

Volgens een woordvoerder wordt de show een 'mooie combinatie van oud en nieuw materieel'. Hij hoopt op mooi weer, omdat het in november nog wel kan spoken op zee. Omroep West brengt speciale programma's rond de viering van 200 jaar Koninkrijk.

Deel dit artikel: