Cultuurpaleis zorgt voor onaangename sfeer in Haagse PvdA

cultuurpaleis-spuiforum
cultuurpaleis-spuiforum
DEN HAAG - De bouw van een nieuw cultuurpaleis in het centrum van Den Haag begint te leiden tot een onaangename sfeer binnen de lokale afdeling van de PvdA. Voor- en tegenstanders beschuldigen elkaar nu openlijk van het verkondigen van leugens.
Maar hoewel in de achterban van die partij grote bezwaren blijven bestaan over de bouw van wat de gemeente het Spuiforum noemt, deden de sociaal-democraten dinsdagavond geen nieuwe keiharde uitspraak tégen de bouw ervan. Een motie die uitsprak om een besluit uit te stellen tot na de verkiezingen van maart volgend jaar, werd aangehouden. De motie komt echter wellicht over een maand, vlak voor de gemeenteraad weer een nieuwe beslissing moet nemen, mogelijk weer boven water.
Tijdens een opnieuw massaal bezochte ledenvergadering van de Haagse PvdA werd dinsdagavond opnieuw gesproken over de bouw van het cultuurpaleis. Tijdens een vorige bijeenkomst dwongen de leden een onderzoek naar een alternatief voor het plan van werkgroep Dooievaar af. De resultaten daarvan werden maandag gepresenteerd door architect Willem Jan Neutelings.

Niet veel meer voordelen

Hoewel hij zelf zei dat hij geen conclusies wilde trekken, werd wel duidelijk dat dit alternatief - renovatie van de bestaande gebouwen op het Spuiplein - niet veel meer voordelen oplevert ten opzichte van nieuwbouw. En het is ook al niet goedkoper, bleek uit berekeningen van de gemeente.
Vandaar dat het Haagse college van burgemeester en wethouders zeer waarschijnlijk woensdag bekend maakt, dat het toch kiest voor nieuwbouw op het Spuiplein. Voor het Spuiforum, waarin onder meer het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijke Conservatorium onderdak moeten gaan krijgen.

Veel verzet

Dat neemt niet weg dat er in de lokale PvdA veel verzet is en blijft tegen het plan waarvan de eigen wethouder Marnix Norder (stadsontwikkeling) nu het gezicht is geworden. Een aantal prominente sociaal-democraten is actief betrokken bij Dooievaar. En die werkgroep voelt zich niet serieus genomen met de studie van het bureau van Neutelings.
Oud-wethouder Gerard van Otterloo maakte dat in het debat ook nog een keer duidelijk. Bovendien verweet hij de fractie dat die een brief over de bezwaren van de studie naar het alternatief nooit had beantwoord. Dat moest fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven beamen. Maar volgens haar speelde daarbij mee dat de brief erg negatief was.

‘Geen onaanvaardbare druk’

De fractievoorzitter raakte ook nog in een vinnig debat verwikkeld met een andere tegenstander van het cultuurpaleis en partijgenoot Frits van Erpers Roijaards. Dit over het uit de fractie en partij stappen - vlak voor de zomer - van raadslid Mustafa Okcuoglu. Volgens Van Nieuwenhoven speelden daarbij veel meer redenen een rol dan alleen het feit dat hij tegen het cultuurpaleis is. Maar ook zei zij dat er ‘geen onaanvaardbare druk’ op hem was uitgeoefend om vóór te stemmen.
Volgens Van Erpers Roijaards had hij veel met Okcuoglu gesproken en had die hem verklaard dat er wel bijzonder ware druk op hem was uitgeoefend door de partij. Van Nieuwenhoven: ‘Dus Frits zegt niets meer of minder dat ik sta te liegen’.
Enkele prominente aanwezigen constateerden na afloop dat de Haagse PvdA nu worstelt met een ‘duivels dilemma’. De leden moeten straks gaan kiezen tussen steun aan de fractie - die voor het cultuurpaleis is - of voor het geruis uit de stad, dat een steeds duidelijker ‘nee’ gaat vormen. ‘Maar,’ zegt de prominent: ‘In beide gevallen zal het leiden tot een groot verlies aan zetels.’