NDT wil liever renovatie dan nieuw Haags cultuurpaleis

DEN HAAG - Voor het Nederlands Dans Theater (NDT) is renoveren van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater een ‘aantrekkelijke optie’. Het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium willen liever een nieuw cultuurpaleis. Dat staat in een brief aan het Haagse college van burgemeester en wethouders.

De afgelopen weken heeft een werkgroep een schetsontwerp gemaakt van een alternatief renovatieplan dat is aangedragen door tegenstanders van het cultuurpaleis. Hieruit blijkt dat renoveren 7,5 miljoen euro duurder is dan nieuwbouw, die 181 miljoen euro gaat kosten.

Toch ziet het NDT grote voordelen in renovatie, vooral omdat het gezelschap tijdens de verbouwing niet naar een tijdelijk theater bij Duindorp hoeft te verhuizen maar op het Spuiplein kan blijven. Een tijdelijke verhuizing is wel noodzakelijk wanneer er nieuwbouw komt. Ook vindt het NDT de indeling van de ruimtes beter in het alternatieve plan en zijn de theaters goed bereikbaar.

College beslist woensdag

Woensdag wordt bekend of het college van burgemeester en wethouders kiest voor nieuwbouw of renoveren. De verwachting is dat het college de voorkeur geeft aan nieuwbouw omdat dit beter en goedkoper zou zijn. Eind oktober beslist de Haagse gemeenteraad over het cultuurpaleis.  

Lees alles over het cultuurpaleis in het dossier.

Deel dit artikel: