Haags college kiest voor nieuwbouw cultuurpaleis

DEN HAAG - De weg lijkt open te liggen voor de bouw van een nieuw cultuurpaleis in de Haagse binnenstad. Het college van burgemeester en wethouders heeft woensdag gekozen voor nieuwbouw in plaats van renovatie. De gemeenteraad heeft op 31 oktober het laatste woord.

De wethouders Marnix Norder (PvdA) en Marjolein de Jong (D66) zien in het renoveren van de bestaande theaters op het Spuiplein geen voordelen ten opzichte van nieuwbouw, maakten ze tijdens een persconferentie in het Stadhuis bekend. De wethouders komen tot hun standpunt na de resultaten van een uitgewerkt alternatief renovatieplan.

Dit plan was ingediend door tegenstanders van het nieuwe cultuurpaleis dat 181 miljoen euro gaat kosten. Maar na uitwerking hiervan blijkt dat renoveren 7,5 miljoen euro duurder is dan een nieuw Spuiforum, zoals de gemeente het cultuurpaleis noemt. Ook zou de exploitatie van het renovatieplan jaarlijks 1,5 miljoen euro meer gaan kosten.

Dooievaar boos over uitwerking

De oorspronkelijke indieners van het renovatieplan, de actiegroep Dooievaar, hebben zich gedistantieerd van het uitgewerkte schetsontwerp. Hoewel ze ook betrokken waren bij de uitwerking, zeggen zij dat de werkgroep gestuurd heeft op het zo duur mogelijk maken van het renovatieplan. Er zou geen tijd zijn geweest om goedkopere oplossingen te zoeken.

Het cultuurpaleis, oftewel Spuiforum, moet onderdak bieden aan het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijke Conservatorium.

> Lees meer over het cultuurpaleis in ons dossier
 

Deel dit artikel: