Den Haag krijgt slavernijmonument

Vrouw viert herdenking afschaffing slavernij in Amsterdam
Vrouw viert herdenking afschaffing slavernij in Amsterdam
DEN HAAG - In het Haagse Zuiderpark komt een slavernijmonument. Dat heeft de Haagse CDA-fractie bekendgemaakt.
CDA-gemeenteraadslid Mitra Rambaran is een van de initiatiefnemers van dit monument. De gedenkplek is bedoeld als erkenning van het Nederlandse slavernijverleden en als eerbetoon aan de vrijheidsstrijd van de slaven en contractarbeiders in de Nederlandse koloniën. 
‘Zeker in een grote stad als Den Haag, de stad van Vrede en Recht, mag een verzetsmonument slavernijverleden niet ontbreken. Den Haag heeft een duidelijk historische band met deze herdenking’, aldus Rambaran. Andere grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam hebben al wel een monument dat het slavernijverleden herdenkt.
Rambaran deed in 2013 samen met PvdA-raadslid Ramnewash een verzoek voor een slavernijmonument aan de gemeente. Den Haag was de regeringsstad die eeuwenlang de slavernij toestond en waar Koning Willem III per decreet op 1 juli 1863 de slavernij afschafte. 

Ontwerpwedstrijd

Het plan voor de realisatie van een Haags monument ter herdenking van de afschaffing van de slavernij en de contractarbeid in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen wordt verder uitgewerkt. Er wordt gedacht aan een ontwerpwedstrijd voor kunstenaars en een tentoonstelling in het Atrium, waar het publiek het winnende ontwerp kiest.
Op 1 juli 2015, tijdens Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij, wordt het monument onthuld.