Minder Haagse moslims op bedevaart

DEN HAAG - Dit jaar gaan minder Haagse moslims op bedevaart naar Mekka dan vorig jaar. Dit blijkt uit schattingen van de GGD Den Haag. De teruggang kan te maken hebben met de economische crisis maar ook met het coronavirus dat in Saoedi-Arabië waart.
De islamitische bedevaart begint dit jaar op 13 oktober. Bij de GGD Den Haag hebben 92 reizigers zich gemeld om zich in de vier maanden voor de hadj te laten vaccineren. Vorig jaar bedroeg dit aantal 138. In 2011 ging het om 83 pelgrims.

Visumplicht

Mekkagangers wordt aangeraden om minimaal zes weken voor de hadj op het reizigersspreekuur van de GGD langs te komen. Vaccinatie tegen meningokokken (hersenvliesontsteking) is verplicht om een visum voor Saoedi-Arabië te krijgen. Zo nodig worden zij ook ingeënt tegen hepatitis A en difterie-polio-tetanus.
Sinds een jaar is er in Saoedi-Arabië een uitbraak van een nieuw type coronavirus, dat een ernstige longontsteking kan veroorzaken. Het virus is niet gemakkelijk van mens-op-mens overdraagbaar. Ook het besmettingsrisico voor individuele pelgrims is laag. Toch adviseert het Saoedische ministerie van Gezondheid enkele groepen om hun bedevaart uit te stellen. Het gaat om ouderen, chronisch zieken, zwangere vrouwen en kinderen onder de 12.