'Cultuurpaleis gaat harten Hagenaars winnen'

DEN HAAG - De Haagse wethouder Marjolein de Jong (D66, cultuur) is ervan overtuigd dat het stadsbestuur 'de harten van de Hagenaars kan winnen' voor de bouw van een nieuw cultuurpaleis op het Spuiplein.

Zij en haar collega Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) willen de komende maanden met iedereen die over het cultuurpaleis wil praten, in gesprek gaan. Maar ze erkennen tegelijk dat zo lang er nog geen nieuw gebouw staat, het moeilijk is om iedereen te overtuigen. 'Mensen kunnen het gebouw nu nog niet zien en niet ervaren', zegt Norder.

Hij wijst erop dat er bij veel grote bouwprojecten - zoals de vernieuwing van de boulevard en de bouw van het stadhuis - aanvankelijk veel verzet ontstaat, maar dit verstomd zodra ze af zijn.

Geen grote, gelikte reclamecampagne

Het college van burgemeester en wethouders gaat echter 'geen gelikte reclamecampagne' voeren om het cultuurpaleis aan te prijzen. Het wil op basis van feiten mensen overtuigen. Norder: 'Je kan niet een stad besturen op basis van beeldvorming.'

De Jong constateert dat er al jaren wordt gesproken over het cultuurpaleis en dat de stad daar ook al op verschillende momenten bij betrokken is geweest. Zo mocht de bevolking zich uitspreken over het ontwerp. 'Ik zou het wel geweldig vinden als we met z’n allen weer de schwung te pakken krijgen en we weer trots worden.'

Studie naar alternatief

Dat zeiden de wethouders woensdag bij het bekendmaken van de definitieve keuze voor complete nieuwbouw op het Spuiplein. De afgelopen zomer werd er een onderzoek uitgevoerd naar de haalbaarheid van een alternatief van werkgroep Dooievaar, dat uitgaat van renovatie van de staande zalen.

Uit de vergelijking blijkt volgens het college dat renovatie zo’n 7,5 miljoen euro duurder uitpakt dan nieuwbouw. Het nieuwbouwplan zou ook op vrijwel alle punten beter dan zijn dan renovatie. Zo is het beter te exploiteren en te gebruiken, levert het meer inkomsten op, zijn de risico’s tijdens de bouw kleiner en past het beter in de stad.

Weg nu vrij voor nieuwbouw

Norder is enthousiast over de bijdrage van de werkgroep Dooievaar, afgelopen zomer. 'Chapeau, klasse. Men heeft zich stevig maar constructief opgesteld.' Het plan dat die groep voorstelde is uiteindelijk toch niet 'significant beter of goedkoper'. En dat betekent dat de weg nu vrij is voor de bouw van wat de gemeente het Spuiforum noemt.

Volgens Norder is daartoe voor de zomer ook al het besluit genomen. In principe kan de raad eind oktober dan alleen nog ja of nee zeggen tegen een wijziging van het bestemmingsplan.

Deel dit artikel: