'Bewoners weten niets over Rijnlandroute'

DEN HAAG - Inwoners van Katwijk en Leiden die vlakbij het tracé wonen van de Rijnlandroute, de weg tussen de A4 en A44, weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn.
Het provinciebestuur beloofde in juni in juni nog dat er snel duidelijkheid zou komen over een vergoeding voor de waardedaling van hun huizen. Maar de burgers zeggen sindsdien niets gehoord te hebben van het provinciebestuur.

'Wel mijoenen voor aankoop internaat'

Volgens woordvoerder Peter Wijnen van bewoners van Valkenburg is het 'erg zuur' dat de provincie wel in onderhandeling is voor de aankoop van een internaat in Oegstgeest. Er zou een bod zijn uitgebracht van 2,5 miljoen euro. 'Maar bewoners horen niets over compensatie van schade die ze lijden. Veel mensen hebben er slapeloze nachten van. Ze raken hun huis aan de straatstenen niet kwijt. Deze politieke onbetrouwbaarheid is schandalig.

Sloop van huizen nog onzeker

'De provincie kan de onderhandelingen over panden langs de route niet bevestigen. Ook bewoners van het buurtschap Tien Huizen in Leiden hebben na de beslissende vergadering van Provinciale Staten in juni nog geen bericht ontvangen uit het provinciehuis. Ze weten nog niet of hun woningen tegen de vlakte moeten voor aanleg van de Rijnlandroute. De Leidenaren worden ook horendol van de onzekerheid. Ze voelen zich in de steek gelaten door hun gemeentebestuur die niets voor hen onderneemt.
Gedeputeerden namen dinsdag een besluit over de overeenkomst die nog met Voorschoten wordt gesloten over de verdeling van de kosten. Voorschoten betaalt 9 miljoen euro mee aan de boortunnel die onder de gemeente komt te liggen. In de overeenkomst staat ook dat er extra aandacht zal worden besteed aan de communicatie aan bewoners.
Eerder deze maand tekenden minister Melanie Schultz van Haegen en provinciebestuurder Ingrid de Bondt een overenkomst voor de subsidie van de rijksoverheid. De aanleg van de Rijnlandroute moet in 2015 beginnen. Het verkeer moet vanaf 2020 sneller van Katwijk naar Leiden kunnen rijden.