'Een fris lokaal betekent ook een frisse les'
Op het Segbroek College in Den Haag wordt het binnenklimaat serieus genomen.
DEN HAAG - De ramen potdicht, verwarming op 25 graden en dertig leerlingen die ademen en zweten in dezelfde ruimte. De gevolgen zijn een stinkend lokaal, een duf gevoel en geen concentratievermogen. Het klimaat in klaslokalen is nog steeds niet in orde, ondanks dat er veel onderzoeken zijn gedaan door de GGD die er al een paar jaar aandacht aan besteed. Maar het ventileren van een klaslokaal is nog niet zo makkelijk.
Er zijn twee manieren om een school te ventileren, de natuurlijke manier en een mechanisch systeem. Voor een natuurlijke manier van ventileren hoeven alleen de ramen worden geopend. Bij oude schoolgebouwen is dat vaak de beste manier. Bij nieuwere gebouwen kunnen ramen soms niet eens open, omdat er een mechanisch ventilatiesysteem is aangelegd. Maar als dat systeem niet goed werkt of slecht is onderhouden, werkt het niet.
Volgens ingenieursbureau BBA Binnenmilieu, dat veel scholen test, is het per school weer een puzzel. 'Ons motto is: als het kan dan via natuurlijke lucht, maar als het moet dan mechanisch. Vooral in de winter is mechanisch handiger. Maar toch altijd ook even een raam open om te luchten', zegt Froukje van Dijken van BBA Binnenmilieu. Het allerbeste is een combinatie van beide manieren. 'Dat er een mechanische ventilatie is, betekent niet dat je geen raam open mag zetten', voegt Van Dijken eraan toe.
Ventileren kan je leren
Met een mechanische installatie alleen ben je er als school nog niet. 'Er moet een totale cultuurverandering plaatsvinden', zegt aardrijkskundedocent Martin Bakker van het Segbroek College in Den Haag. Voor de komst van Bakker zaten alle ramen potdicht, maar hij heeft zich hard gemaakt voor een frisse school. Het Segbroek College bestaat uit een oud gebouw en een nieuwe aanbouw. Om dit goed te ventileren moeten alle ramen tegen elkaar open staan, zodat er een goede doorstroom is.
Met een CO2-meter kan je de lucht in een lokaal testen. Bakker leent de meter uit aan docenten zodat ze kunnen oefenen. 'Steeds meer docenten zetten zelf de ramen open voor een fris klaslokaal', zegt Bakker. In de winter moet dan wel de verwarming op een hogere stand. Daardoor ontstaan weer hogere stookkosten. 'Wij hebben liever een frisse school, dan een energiezuinige school', zegt Bakker stellig.