‘Stadsbaken’ maakt einde aan jarenlang braakliggend terrein

DEN HAAG - Na jaren van discussie, plannen maken en weer nieuwe voorstellen ontwikkelen, komt er eindelijk nieuwbouw op het braakliggende terrein op de hoek van het Spui en Lamgroen in het centrum van Den Haag.

Op de hoek verrijst een 50 meter hoog gebouw, dat plaats moet bieden aan 72 appartementen en een garage met evenveel plekken. Het Stadsbaken, zoals het woongebouw gaat heten, wordt een fractie hoger dan het aan de overkant van de straat gelegen De Croissant.  Het wordt gekenmerkt door een paraboolvormige top.

Het gebouw is ontworpen door het bureau Inbo in opdracht van Boele & Van Eesteren. Het wordt onder meer gefinancierd door Syntrus Achmea dat ook de verhuur op zich neemt.

Bouwen voor gemiddeld inkomen

Volgens architect Saxon-Lear Duckworth van Inbo komen er huurappartementen in het gebouw voor een doelgroep met een gemiddeld inkomen. De huur van de meeste appartementen bedraagt tot 900 euro. Op de bovenste verdiepingen komen zes grotere woningen. Op de begane grond zijn twee commerciële ruimten, een ervan kan een horecazaak worden.

Op de hoek stonden jarenlang woningen en een zeilmakerij. De eigenaar van die panden werd negen jaar geleden door de gemeente onteigend om een nieuwe ontwikkeling mogelijk te maken. In de loop van de jaren volgden diverse plannen.

Kathedraal kwam er nooit

Zo ontwierp het bureau Soeters Van Eldonk architecten een kathedraal-achtig gebouw. Dat zou al in 2010 klaar moeten zijn, maar het kwam er nooit. Ook daarna wilden diverse ontwikkelaars hier aan de slag, maar mede door de crisis in de bouwwereld, kon geen ervan ook daadwerkelijk iets bouwen.

Het huidige ontwerp past bij Den Haag, zegt Duckworth. Veel gebouwen in andere steden hebben een minder rijk afgewerkte top. 'Dit is typisch voor Den Haag. Het heeft een kroontje of een toefje.'

Modern, eigentijds gebouw

Volgens de architect sluit het nieuwe gebouw ook aan bij de historiserende bouw in de achtergelegen Rivierenbuurt. 'Al is de uitvoering van dit gebouw moderner, het heeft een eigentijdse uitstraling, met een strakke, stedelijke steen.’

Aanstaande maandag wordt de eerste paal geslagen van het Stadsbaken.

Deel dit artikel: