Beneluxtrein keert terug, rechtstreekse treinverbinding Den Haag-Brussel

DEN HAAG - De Beneluxtrein keert terug, zodat Den Haag weer een rechtstreekse treinverbinding heeft met Brussel. Die trein gaat vanaf 7 oktober tien keer per dag rijden vanaf Den Haag Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met dit alternatief dat NS biedt voor de mislukte hogesnelheidstrein Fyra naar Brussel.
Het aantal treinen dat dagelijks rijdt tussen Nederland en België gaat fors omhoog. Reizigers kunnen kiezen tussen hogesnelheidstreinen, intercity's en stoptreinen.
De NS behoudt daarmee het recht (de concessie) om de hogesnelheidslijn uit te baten. NS gaat nauwer samenwerken met Thalys en Eurostar. Tussen Amsterdam, Brussel, Parijs, Lille en Londen gaan ook meer hogesnelheidstreinen rijden.
De hogesnelheidslijn V250 van Fyra-bouwer AnsaldoBreda bleek begin in januari niet veilig en zowel de NS als de Belgische vervoerder NMBS zetten de trein aan de kant. In juni besloten ze er helemaal mee te stoppen. NS moest vervolgens wel een volwaardig alternatief bieden, anders zou het de concessie kunnen verliezen.
Het kabinet concludeert nu op voorstel van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dat het NS-voorstel voldoet aan de eisen van het kabinet.