Curatoren gaan klantgegevens van Oad vrijgeven

Oad
Oad
REGIO - De klantgegevens van Oad’s reisbureau Globe worden zo snel mogelijk beschikbaar gesteld aan andere touroperators. Dat hebben de curatoren van het failliete Oad laten weten aan brancheorganisatie ANVR.
De ANVR dreigde eerder op de dag met een kort geding, als de curatoren niet voor 15.00 uur vrijdagmiddag de klantgegevens zouden verstrekken. ANVR laat het  ultimatum nu vallen, maar houdt de zaak nog wel in de gaten.
De brancheorganisatie eiste de klantgegevens uit naam van andere touroperators. Via de reisbureauketen Globe werden ook veel reizen geboekt bij andere touroperators dan Oad zelf, bijvoorbeeld bij TUI of Thomas Cook.

Doorstart

Die andere touroperators willen die reizen nog gewoon leveren, maar zij kunnen op dit moment niet met hun klanten in contact komen. Volgens ANVR proberen de curatoren de klantgegevens zo lang mogelijk voor zichzelf te houden, omdat dat het makkelijker kan maken om een doorstart of overname van de failliete reisorganisatie te bewerkstelligen.
Het steekspel, dat de ANVR met het dreigement in gang zette, komt vaker voor bij faillissementen van reisorganisaties. Normaal willen curatoren de klantgegevens ook niet kwijt omdat zij daarmee nog inkomsten proberen te genereren voor de boedel. Dat argument was volgens ANVR nu waarschijnlijk niet meer aan de orde.

Annuleren

De curatoren van Oad ontraadden vrijdagochtend alle klanten van touroperator Oad Reizen om op korte termijn naar hun bestemming af te reizen. Oad heeft bovendien besloten om alle vertrekken op lange termijn te annuleren.
In totaal zouden er tot en met het einde van het aankomende winterseizoen nog zo'n 80.000 mensen op vakantie gaan met touroperator Oad Reizen. Daarnaast verblijven er nu zo'n 7.000 klanten van het onderdeel op hun vakantiebestemming.
Het is ANVR niet bekend hoeveel klanten een reis via reisbureauketen Globe hebben geboekt bij de andere touroperators.