Vier jaar gevangenisstraf voor overval op juwelier Pronk in Delft

Overval op juwelier Pronk in Delft
Overval op juwelier Pronk in Delft
REGIO - DELFT- Een 25-jarige Hagenaar en een 29-jarige Honselersdijker krijgen vier jaar gevangenisstraf voor de overval op juwelier Pronk in Delft. Een 21 jarige Hagenaar is vrijgesproken omdat er geen sluitend bewijs is volgens de rechter.
De Hagenaar en Honselersdijker plegen op woensdagochtend 10 april van dit jaar een overval op de juwelier in winkelcentrum De Hoven in Delft. De daders hebben 36 seconden nodig om die woensdagochtend de winkelier te overvallen. Ze dreigen met een vuurwapen, slaan diverse vitrinekasten met een hamer stuk en vluchten vervolgens met twee grote tassen vol sieraden.
Dit gebeurt op klaarlichte dag, terwijl het winkelcentrum vol loopt met winkelend publiek. Omstanders zien de daders in een auto stappen en horen deze met piepende banden wegrijden.
Uitgebreid onderzoek
De eigenaar van de auto, waarvan het kenteken bekend is, wordt snel gevonden. Het gaat om een inwoner van Delft die zijn auto die dag heeft uitgeleend aan een ‘vriend’, de 25-jarige Hagenaar. Die wordt de volgende dag aangehouden.
Uitgebreid onderzoek, onder meer naar telefoons en telefoongegevens brengt de andere twee verdachten in beeld. Verder wordt in de vluchtauto kleding gevonden die niet van de eigenaar is met daarop glasresten die zeer waarschijnlijk afkomstig zijn van de stuk geslagen vitrines. Ook wordt het (gemengde) DNA-profiel op de kleding gelinkt aan de 29-jarige Honselerdijker.
Cameraopnames
Een kwartier na de overval zijn twee mannen te zien op camerabeelden van de Latijns-Amerikalaan te Delft. Zij vertonen veel overeenkomst (onder andere in kleding en de tas die zij dragen) met de overvallers. Telefoongegevens plaatsen ten minste één van de verdachten ook in deze omgeving rond het tijdstip van de cameraopnames. Ze worden een dag later opgepakt.
Op basis van aangiftes, getuigenverklaringen, telefoongegevens, tapverslagen, beeldmateriaal, onderzoek aan DNA-sporen en glasresten acht de officier wettig en overtuigend bewezen dat de verdachten de overval gepleegd hebben. Een overval die grote indruk heeft gemaakt op de directe slachtoffers, maar ook op het winkelend publiek.