Weinig vis in Leidse grachten

LEIDEN - In de grachten rond de Kijfgracht in Leiden mag de komende drie jaar niet gevist worden. De maatregel is ingesteld om de visstand in de Leidse grachten weer op peil te laten komen. De omstandigheden in de rustige gracht zijn in principe ideaal voor vissen, maar toch werd er zaterdag tijdens een inventarisatie vrijwel geen vis aangetroffen.
Drie kikvorsmannen van de Leidse studenten duikvereniging voerden een controle uit, waarbij ze met onderwatercamera’s een vis probeerden vast te leggen.
Maar toen de duikers weer boven water kwamen, bleek dat ze maar twee visjes gezien hadden.  'Het zicht wordt snel minder als je met drie mensen in het water bent, want er wolkt heel wat slib op’, zegt duiker Erwin Zaat.

Snel meer vis

Leidse biologen verwachten dat de visstand in de komende jaren snel zal opklimmen. Een biologe hield het water van de Leidse grachten de afgelopen twee jaar in de gaten en adviseerde de gemeente om het visverbod in te stellen.
Omwonenden van de Kijfgracht bevestigen dat er de afgelopen tijd druk gevist werd in het water van de grachten. ‘Ik heb er zelf ook wel vissen gevangen’, aldus één van de bewoners. ‘Maar ik vind het niet erg om ermee op te houden als dat beter is voor de vissen’.
Ook de Leidse hengelsportvereniging is het eens met de komst van een visverbod.