Initiatiefnemer Haagse wijngaard kan zijn geluk niet op

DEN HAAG - Initiatiefnemer en teler Tycho Vermeulen kan zijn geluk niet op. Eindelijk kan hij beginnen met het telen van zijn eigen wijn. ‘Het heeft iets met passie te maken, ik hou van wijn en druiven en ik vind het mooi om iets te zien groeien en dat samen met mensen te doen.’
De eerste stadswijngaard van Nederland is zaterdag feestelijk geopend. Op een braakliggend stuk grond in de wijk Laakkwartier moet binnen vier jaar de eerste Haagse wijnen worden geproduceerd. 
Het plan is om in het voorjaar van 2014 te beginnen met planten. Dan moeten de stekkies eerst een jaar groeien en aansterken. Vanaf 2015 kunnen de druiven dan geoogst worden en vervolgens verwerkt worden tot wijn. Deze wijn zal vanaf 2016 klaar zijn en dan valt het resultaat te proeven.

Leegstand

De wijngaard ligt tussen de brandweerkazerne, het Hildebrandplein en station Moerwijk. De wijngaard beslaat nu 700 m2. De gemeente stelt in totaal 1000m2 beschikbaar.
Wethouder Henk Kool juicht dit initiatief toe. ‘Urban landbouw is wel iets dat in opkomst is.’ Voor de gemeente is het een goede oplossing om de leegstand van kantoren tegen te gaan.  ‘Je brengt stadslandbouw naar plekken die anders leeg zouden staat en je brengt natuur naar de stad en naar de mensen toe.’