Marinier vrijgesproken na dodelijk ongeval

RIJPWETERING - Een 22-jarige marinier is vrijgesproken van het ongeluk dat de 21-jarige Ryan Bakker uit Rijpwetering fataal werd. Dat heeft de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem maandag bepaald. Justitie had om 120 uur werkstraf en 4 maanden rijverbod gevraagd.
De militair raakte de macht over het stuur van zijn Land Rover kwijt op een grove gravelweg op het oefenterrein in het Duitse Grafenwohr. De auto sloeg over de kop en Bakker, die als pasagier in de auto zat,  kwam om het leven. De mariniers werden op dat moment aangespoord zo snel mogelijk naar een oefenbrand te komen.
De moeder van de omgekomen marinier, Lea van Es, uit Rijpwetering liet eerder bij Omroep West weten te hopen op vrijspraak voor de collega van haar zoon.

Andere manier van werken

Lea van Es vindt het vooral belangrijk dat Defensie zijn manier van werken onder de loep neemt. 'Het is een opeenstapeling van fouten geweest. Ik hoop maar dat er een les uit wordt getrokken. Het mag niet gebeuren dat ze nog eens bij ouders van een marinier op de stoep moeten staan na zo'n ongeluk.'
Ze sprak vol meeleven over de chauffeur: 'Hij zal dit zijn leven lang met zich meedragen, dat is straf genoeg. Niet dat hij straf verdient overigens. Hij heeft Ryan bebloed gevonden achterin de Land Rover. Hij en zijn collega's vergeten dat beeld nooit.'