Vergiftigde honden Zoetermeer binnen één uur dood

ZOETERMEER - De twee honden die zondag vergiftigd zijn bij de Benthuizerplas in Zoetermeer waren binnen één uur dood. Dierenarts Anton van Zetten heeft afgelopen weekend in zijn praktijk vijf honden behandeld.
Vier dieren hebben het ternauwernood overleefd, één hond is overleden door vergiftiging. 'Het begint met spiertrekkingen en diarree met bloed. Hondeneigenaren moeten heel goed het gedrag van hun hond in de gaten houden, zodra een hond anders reageert na het uitlaten moeten ze het dier direct laten braken en de dierenarts bellen. Je moet er heel snel bij zijn', aldus Van Zetten.
Hoewel hondeneigenaren dachten dat er rattengif was gebruikt om de honden te vergiftigen, is dit volgens Van Zetten niet waar. ‘Het gif werkt heel snel, rattengif doorgaans niet. Dus ik denk dat het iets anders is. Maar wat het precies is wordt nu druk onderzocht. Het is een ernstige zaak’.

Korstjes brood

Het gif zit aan kleine korstjes brood. De korstjes zijn niet alleen gevonden bij de Benthuizerplas, maar ook op straat in aangrenzende wijk bij de Schansbaan.  De eigenaar van één van de overleden honden heeft maandagochtend opnieuw brood gevonden bij de plas. Het lag verstopt achter een lantaarnpaal. ‘Schandalig, wie doet dat nou, ik moet hem niet te pakken krijgen’, aldus de man.
De politie onderzoekt het gevonden brood op gif.