'Indische Tantes' van Yvonne Keuls krijgen eigen plek op Frederik Hendrikplein Den Haag

Standbeeld Indische tantes
Standbeeld Indische tantes
DEN HAAG - Een bronzen standbeeld van de Indische Tantes wordt zaterdag 5 oktober onthuld. Volgens initiatiefneemster en schrijfster Yvonne Keuls is het kunstwerk 'een eervol monument.'
De twee Indische Tantes zijn volgens Yvonne Keuls niet weg te denken uit Den Haag. Het monument staat symbool voor de gewone mens en 'voor de Indische tante die berooid is achtergebleven, maar haar schouders eronder zette en doorging.', aldus Keuls, die de dames Tante Toetie en Tante Pop heeft genoemd.
De Haagse kunstenaar Loek Bos, die ook beelden van Anne-Wil Blankers en Paul van Vliet maakte, ontwierp het standbeeld van de twee Indische Tantes. Het beeld komt op het Frederik Hendrikplein, in het Statenkwartier, te staan.
Prijzengeld en crowdfunding betalen beeld
Keuls won vorig jaar de Haagse Cultuurprijs en schonk de 25.000 euro prijzengeld die daarmee gemoeid was aan de Indische Tantes, maar dat bedrag was niet toereikend. Daarom ging de 81-jarige schrijfster op zoek naar donateurs. Via crowdfunding kon het publiek bijdragen aan de totstandkoming van het kunstwerk.
Yvonne Keuls heeft een duidelijke band met het voormalige Nederlands-Indië, het huidige Indonesië. Op zevenjarige leeftijd komt ze vanuit Indië naar Nederland. In 2001 verschijnt haar boek Indische tantes, over de verschillende zussen van haar moeder.