Vier mensen in de race als lijsttrekker Haagse PvdA

DEN HAAG - Voor zover nu bekend gaan in Den Haag vier mensen strijden om het lijsttrekkerschap van de PvdA, de grootste partij in de stad. Raadsleden Marieke Bolle, Jos de Jong en Gerard Verspuij én wethouder Rabin Baldewsingh hebben allemaal bekendgemaakt dat zij de lijst willen aanvoeren.

Maandagmiddag om 13.00 uur sloot de termijn waarop kandidaten zich konden aanmelden. Het bestuurslid van de PvdA in Den Haag dat is belast met de procedure, kon wegens verblijf in het buitenland maandag nog niet zeggen of nog meer mensen beschikbaar zijn. Maar diverse bronnen in de PvdA gaan er vanuit dat dit niet het geval is.

Binnen de Haagse PvdA ging afgelopen dagen ook het gerucht dat fractieleider Jeltje van Nieuwenhoven toch nog een keer bereid zou zijn om de lijst te trekken, net als vier jaar geleden. Maar zij verklaart dat ze niet heeft gesolliciteerd. Van Nieuwenhoven wil nog wel een keer in de raad.

Hard gezocht naar andere mensen

Prominenten in de partij hebben afgelopen weken naarstig gezocht naar nog meer, ook landelijk bekende, gezichten om zich beschikbaar te stellen, melden goede bronnen in de PvdA. Maar een aantal Kamerleden dat is benaderd - zoals de vice-fractievoorzitter Martijn van Dam - wilde de overstap van het Binnenhof naar het Spui niet maken.

Dat komt volgens ingewijden omdat de PvdA er in de peilingen beroerd voor staat. En geen enkele landelijke topper wil verantwoordelijk worden gehouden voor een verlies.

'PvdA wacht moeilijke strijd'

Oud-wethouder en huidig raadslid Marieke Bolle dacht de afgelopen dagen nog na over haar kandidatuur, maar stuurde maandagochtend een brief aan de kandidaatstellingscommissie. Zij verwijst daarin naar de moeilijke strijd die de PvdA staat te wachten. 'Natuurlijk omdat de lokale uitslag sterk wordt beïnvloed door de landelijke populariteit van de PvdA, maar ook omdat de PVV, de daarvan afgescheiden populistische groeperingen, en ouderenpartijen in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen sterk op onze stad zullen inzetten. Ik realiseer mij dat het een zware opgave wordt.'

Bolle omschrijft zichzelf als een kandidaat met kleur, een 'vooruitstrevend rode kleur welteverstaan, zonder conserverende dogmatiek.'

'Mensen met elkaar verbinden'

Zij wil mensen met elkaar verbinden. 'Bestaanszekerheid is daarbij een basiswaarde, aan ontwikkelingsmogelijkheden voor iedereen, werkgelegenheid, en zorg en veiligheid kan nog veel verbeteren.' En belangrijke thema’s voor haar zijn werkgelegenheid en zorg. Ook denkt Bolle dat de betrokkenheid van bewoners op 'veel fronten aanmerkelijk beter kan'. De kandidaat: 'Veel collectieve taken kunnen op wijk- en buurtniveau beter naar de wensen van bewoners worden georganiseerd.'

Nu er meerdere kandidaten zijn, komt er bij de PvdA een ledenraadpleging. Deze is van 27 oktober tot en met 6 november 2013. De uitslag wordt op 7 november bekendgemaakt.

Deel dit artikel: