Haagse Jozias van Aartsen 'burgemeester van het volk'

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad neemt deze week een besluit over de tweede termijn van Jozias van Aartsen als burgemeester. Hij is de enige kandidaat en wordt naar verwachting herbenoemd. Van Aartsen is burgemeester van Den Haag sinds hij op 27 maart 2008 Wim Deetman opvolgde.
De burgervader ligt niet alleen goed in de gemeenteraad, ook in de stad is hij een graag geziene gast blijkt uit reacties van Hagenaars waar hij in de loop der jaren op werkbezoek is geweest. Charles de Zwart is de eigenaar van dierenwinkel De Zwarte Vogel waar Van Aartsen in 2008, toen hij net burgemeester was geworden, als eerste een werkbezoek bracht.
'Ik heb nog nooit zo'n makkelijke man meegemaakt. Hij trok gewoon zijn colbert uit en nam een bakkie koffie. Ik heb geloof ik een uur met hem op mijn schoorsteen gezeten. De vorige burgemeester liep hier gewoon voorbij, dat vind ik triest’, aldus De Zwart.

Man van internationale allure

Van Aartsen staat midden tussen het volk, maar weet Den Haag ook internationaal op de kaart te zetten als stad van Recht en Vrede. 'Het is een man die de allure van onze stad uitstekend weet over te brengen en uitstekende ingangen heeft bij de Verenigde Naties', zegt Steven van Hoogstraten van het Vredespaleis.
Als de gemeenteraad akkoord gaat met de benoeming zal Jozias van Aartsen nog zes jaar burgemeester van Den Haag zijn.