Zes ziekenhuizen in Zuid-Holland-Noord krijgen stempel 'seniorvriendelijk'

Rollator
Rollator
REGIO - Zes ziekenhuizen in Zuid-Holland-Noord mogen zich ‘seniorvriendelijk’ noemen: Bronovo in Den Haag, het Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft, de locatie Bleuland van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, het Diaconessenhuis en het LUMC in Leiden. Zij kregen dinsdagochtend het Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis 2013.
Dit is een nieuw keurmerk van de ouderenbonden, dat aangeeft dat het ziekenhuis voldoende inspeelt op de behoefte van oudere patiënten.
De ouderenorganisaties Unie KBO, PCOB, NOOM en NVOG hebben de ziekenhuizen beoordeeld op vijftien kwaliteitseisen. Het ging dan om de zorg door artsen en verpleegkundigen, de inrichting van het gebouw en de bejegening van de oudere patiënt. Ongeveer één op de drie ziekenhuizen in Nederland heeft het keurmerk gekregen.

Bronovo

Het Bronovo in Den Haag reageert trots. 'Het is een nieuw keurmerk en wij behoren dus tot de eerste ziekenhuizen die dit meteen krijgen. Zorg voor kwetsbare ouderen is een speerpunt voor Bronovo', aldus een woordvoerster.

Rijnland

Een voorbeeld van de inspanningen voor senioren in het Rijnlandziekenhuis in Leiderdorp is de geriatrische unit. 'Deze unit heeft een speciaal zorgpad voor patiënten van 70 jaar en ouder met een heup- of bovenbeenbreuk', vertelt Ron Treffers, voorzitter van de raad van bestuur.
'Voor een spoedig herstel werken de vakgroepen chirurgie, orthopedie en klinische geriatrie intensief samen. Deze nieuwe aanpak heeft geleid tot een aanzienlijke kwaliteitsverbetering. Kwetsbare ouderen revalideren sneller en vollediger.' Het Rijnland heeft de gemiddelde ligduur kunnen terugbrengen van twaalf naar tien dagen.

Reinier de Graaf

Ook het Delftse Reinier de Graaf heeft bijzondere aandacht voor 70-plussers. 'Ouderen hebben vaak meer aandoeningen en problemen tegelijkertijd', zegt geriater Hester Boomkens. 'Meestal gaat het om een combinatie van lichamelijke, psychische en sociale problemen. We nemen daarom het hele plaatje onder de loep. Hiervoor werken bij ons verschillende specialismen samen. Oudere patiënten worden gedurende de hele opname gescreend op delier, decubitus, ondervoeding en pijn.'
Klik hier om de volledige keurmerklijst te bekijken.