Inspectie Scheveningse Pier afgerond

DEN HAAG - Brandweerlieden en ambtenaren van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag hebben dinsdagochtend de Pier in Scheveningen geïnspecteerd op brandveiligheid. De controle bepaalt of het beroemde bouwwerk open mag blijven.

Er werd onder meer gekeken naar de vluchtroutes, de sprinklerinstallaties en het zichtbaar beschadigde bovendek van het icoon.

De brandweer en ambtenaren gaan snel een rapport opstellen over hun bevindingen en het Haagse college van burgemeester en wethouders gaat op basis daarvan beslissen wat ‘de juiste stappen’ zijn, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Consequentie kan sluiting zijn

De consequenties kunnen zijn dat de Pier dichtgaat, dat de curator wordt gedwongen reparaties uit te voeren of dat de gemeente onderhoud gaat plegen en de rekening doorstuurt naar de curator.

De ondernemers op de Pier maken zich grote zorgen over de toekomst, zegt eigenaar Aad Rog van het pannenkoekenhuis. Zij vinden dat er over hun hoofden een ‘spelletje’ wordt gespeeld waarvan zij de dupe worden.

Curator moet repareren

De Pier werd begin dit jaar failliet verklaard. De gemeente Den Haag eiste dat de curator voor 1 oktober reparaties aan het bouwwerk moest laten uitvoeren, maar dat is niet gebeurd. Volgens de gemeente is hij verantwoordelijk voor het onderhoud. Curator Marc Udink, die verwoede pogingen doet om de Pier te verkopen, zegt echter dat hij hiervoor geen geld heeft.

Ondanks de defecten was de Pier gewoon open de afgelopen maanden, het Scheveningse hoogseizoen. De gemeente had een brandwacht op de pier gezet. 'Die persoon heeft de rol van defecte installaties overgenomen', aldus een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen.

De brandwacht kostte de gemeente 4000 euro per week. Den Haag zal die kosten niet verhalen op de curator.

>Lees hier meer over de Pier in ons dossier

Deel dit artikel: