Vluchtelingen Haagse Sacramentskerk hebben gezondheidsproblemen

DEN HAAG - De vluchtelingen die sinds begin dit jaar in de Sacramentskerk in Den Haag zitten, kampen met gezondheidsproblemen. Dat hebben de uitgeprocedeerde asielzoekers tegen de Haagse burgemeester Van Aartsen gezegd in een gesprek.

Het was de eerste keer dat Van Aartsen sprak met de vluchtelingen in de kerk.Volgens Van Aartsen was een gesprek niet eerder mogelijk omdat contact steeds werd afgehouden door groepen rondom de vluchtelingen. ‘Pas twee weken geleden kwam het tot een gesprek met een aantal vluchtelingen zelf,’ zo schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.

Tijdens het gesprek gaven de vluchtelingen aan dat ze problemen hebben met hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.  Ook zeggen ze dat ze moeite hebben met het krijgen van hulp hiervoor. De geestelijke problemen komen onder andere door de uitzichtloze situatie waarin ze zitten. Die is uitzichtloos omdat ze geen plek hebben om naartoe te gaan. Ze zijn uitgeprocedeerd maar ze zouden niet terug kunnen naar hun land van herkomst.

Van Aartsen vindt gezondheidsklachten zorgelijk

Van Aartsen vindt het signaal over de gezondheid van de vluchtelingen zeer zorgelijk. ‘Zowel vanuit het humanitaire oogpunt van de individuele patiënt als vanuit de bescherming van de samenleving tegen infectieziekten en mensen die in ernstige geestelijke nood verkeren.’ De GGD gaat nu de mensen in de kerk helpen bij het vinden van de nodige zorg.

Gemeente Den Haag niet verantwoordelijk

Tijdens zijn bezoek heeft Van Aartsen verder duidelijk gemaakt dat de gemeente geen verantwoordelijkheid heeft bij de opvang van de vluchtelingen en de beoordeling van hun dossiers. Dat is een taak van de rijksoverheid. Wel wil Van Aartsen zaken onder de aandacht brengen van de staatssecretaris als Vluchtelingen Werk stelt dat er aperte fouten in een zaak zijn gemaakt. 
 

Deel dit artikel: