Gouda probeert reisleiders te paaien

Gemeentehuis Gouda
Gemeentehuis Gouda
GOUDA - Voor Gouda lijkt hoop aan de horizon te gloren om van het negatieve imago rond de stad af te komen. Vier keer zoveel touroperators als een jaar geleden hebben zich bij de VVV aangemeld om donderdag mee te doen aan een kennismakingstocht door Gouda.
De afgelopen jaren liep het imago van de stad, bekend van stroopwafels en kaas, een flinke deuk op door problemen met Marokkanen. De kersverse burgemeester Milo Schoenmaker kondigde eind vorig jaar al aan er alles aan te doen dat zijn stad 1 miljoen bezoekers per jaar gaat trekken. Hij ziet dat als één van zijn belangrijkste missies.

Buitenlandse toeristen

Volgens de VVV komen donderdag veertig reisorganisatoren uit heel Nederland naar Gouda. Vorig jaar waren er maar tien touroperators die de moeite namen om naar de stad te komen.
Ze worden per fiets, wandelend en in fluisterbootjes door de stad gegidst langs de mooiste plekjes, zoals de Sint-Janskerk, De Waag en het historische stadhuis op de Markt. 'Onderweg mogen ze kaas proeven, in het museum krijgen ze een high tea en in het oude stadhuis een borrel', vertelt een woordvoerder.