Haagse vrijwilligers zijn miljoenen waard

DEN HAAG - Het werk dat Haagse vrijwilligers doen is omgerekend 270 miljoen euro waard. Den Haag telt in totaal ruim 158.000 mensen die onbetaald actief zijn. Dat is te vergelijken met 17.000 fulltime banen.
Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente Den Haag. De cijfers tonen ook aan dat 27 procent van de Hagenaars zich met regelmaat vrijwillig inzet voor anderen. Dat is negen procent meer dan aan het begin van deze collegeperiode. Daarmee zijn de streefcijfers van wethouder Karsten Klein (CDA, welzijn) ruimschoots gehaald, zegt hij.
Volgens de wethouder zijn vrijwilligers 'voor onschatbare waarde voor de samenleving'. Daarom wil hij er de komende tijd voor zorgen dat nog meer mensen iets gaan doen, door bepaalde doelgroepen - zoals expats en jongeren - extra te gaan stimuleren. 'Vrijwilligerswerk is immers meer dan een maatschappelijke bijdrage, het is ook een boeiende en leerrijke ervaring.'

Gemeente helpt organisaties

Klein wijst erop dat de gemeente de afgelopen jaren veel heeft gedaan om ervoor te zorgen dat meer mensen vrijwilliger worden. Zo konden mensen cursussen krijgen en werden verenigingen en organisaties geholpen bij het werven van vrijwilligers.