Ruzie op provinciehuis over Oegstgeest loopt uit de hand

Gemeentehuis Oegstgeest - Rhijngeest
Gemeentehuis Oegstgeest - Rhijngeest
DEN HAAG - Op het provinciehuis is een conflict over de toekomst van Oegstgeest als zelfstandige gemeente hoogopgelopen. Tijdens een Provinciale Statenvergadering zegde een groot deel van de oppositie het vertrouwen op in bestuurder Rik Janssen.
Een motie van afkeuring, ingediend door de PvdA, werd verworpen. Volgens PvdA-fractievoorzitter Ron Hillebrand had Janssen informatie achtergehouden over de toekomst van Oegstgeest en andere gemeenten in Zuid-Holland.
Hillebrand had op een website een rapport ontdekt, waarin de provincie stelt dat Oegstgeest moet samenwerken met Leiden.

Informatie weigeren is doodzonde

Maar in het debat zei gedeputeerde Janssen nog geen visie te hebben over de toekomst van de gemeente. Eerst zouden de bewoners van Oegstgeest hun mening mogen geven.
Janssen weigerde gespreksverslagen naar Provinciale Staten te sturen, omdat die er niet zouden zijn. De PvdA nam die weigering hoog op, omdat het niet informeren van het provincieparlement een politeke doodzonde is. De motie van afkeuring haalde geen meerderheid en kreeg alleen steun van PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.
Veel gedoe over herindelingen
Gemeentelijke herindeling is al een tijd een gevoelig onderwerp in Zuid-Holland. Het provinciebestuur heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met veel gemeenten die te klein zijn om te blijven bestaan. In de Duin- en Bollenstreek leidde de oprichting van een nieuwe Bollenraad tot heftige debattten. De gemeenteraad van Noordwijk besloot maandaag om niet mee te werken aan het nieuwe overlegorgaan.
Ook de toekomst van Oegstgeest en Zoeterwoude is onzeker. Provinciale Staten houdt volgend jaar een hoorzitting over samenwerking en herindeling in Midden-Holland. Het kabinet nam onlangs het besluit over de samenvoeging van vijf gemeenten in de Krimpenerwaard, nadat er tientallen jaren over was gesteggeld.