Terrein krakersbolwerk De Blauwe Aanslag na 10 jaar nog steeds leeg

DEN HAAG - Het is donderdag precies 10 jaar geleden dat het Haagse krakersbolwerk De Blauwe Aanslag werd ontruimd en gesloopt. Maar na al die jaren heeft het terrein aan het Buitenom nog steeds geen nieuwe bestemming gekregen.
Het kraakpand was ruim 23 jaar een ontmoetingsplek voor activisten, krakers en creatievelingen. Maar 10 jaar geleden moesten de krakers wijken voor de verbreding van de rijbanen aan het Buitenom.
Tot grote onvrede van de voormalige bewoners ligt het terrein sinds de sloop van het pand in 2003 nog steeds braak.  Bouwplannen werden ontwikkeld, maar geen enkele is uitgevoerd.

Demonstratie tegen anti-kraakwet

Het terrein van De Blauwe Aanslag dient af en toe nog als locatie voor demonstraties. Zo werd er in november 2010 nog gedemonstreerd tegen de anti-kraakwet. De demonstratie werd al snel afgebroken door de politie.
De Blauwe Aanslag werd in 1980 gekraakt op initiatief van de buurt en tweehonderd Haagse krakers. Het gebouw stond toen ruim twee jaar leeg nadat de Belastingdienst eruit was weggetrokken. De naam De Blauwe Aanslag verwijst naar de blauwe enveloppen waarin de Belastingdienst aanslagen verstuurt.